Acţiunile FP sunt transferate la preţuri cu 40% peste maximul din 2009, atingând nivelul pieţei din Viena

„Volumul transferurilor a fost de câteva milioane de titluri. Cererea este foarte mare în raport cu oferta, în urma unor zvonuri potrivit cărora Franklin Templeton ar putea inţia, la jumătatea lunii martie, procedurile de înregistrare la CNVM pentru a începe administrarea Fondului”, au spus sursele citate.

Preţul de marţi este similar cu valoarea la care este evaluată o acţiune FP în urma ultimelor tranzacţii cu derivatele pe aceste titluri la Bursa din Viena, realizate la începutul lunii martie. Acţiunile Fondului Proprietatea nu sunt încă tranzacţionate pe o piaţă reglementată, transferurile fiind realizate la sediul Depozitarului Central prin contract de cesiune între părţi.

Instrumentele financiare derivate de tip warrant cu activ suport pe titlurile Fondului Proprietatea au crescut, pe 2 martie, la Bursa din Viena, cu 17,76%, la 51.700 de euro, astfel că o acţiune a fost evaluată la 0,1034 euro, respectiv 0,42 lei.

Pe 4 martie preţul warrant-urilor era de 51.900 euro, în urcare 3,8% faţă de 2 martie, cotaţie la care un titlu valorează 0,1038 euro, sau 0,424 lei. Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 778.500 de euro.

„Preţul la care se realizează tranzacţiile la Depozitarul Central se pare că urmăreşte cotaţia corespunzătoare unui titlu prin tranzacţionarea warrant-urilor la Viena”, au explicat sursele citate.

Evoluţia acţiunilor FP a fost foarte apropiată de direcţia Bursei de Valori Bucureşti, în ultimii trei ani. Astfel, de la nivelul maxim de 0,6 – 0,7 lei consemnat la jumătatea anului 2007, cotaţia FP a coborât până la 0,1 lei, la sfârşitul anului 2008, după care a revenit pe creştere, atingând un maxim de 0,3 lei în 2009.

În luna decembrie 2009 acţiunile FP au coborât la 0,23 – 0,24 lei pe unitate, după ce a fost amânată semnarea contractului de administrare cu Franklin Templeton.

De la începutul acestui an, preţul acţiunilor FP a continuat să crească, astfel că a ajuns în prezent la 0,42 lei.

Firma cehă Wood&Company a lansat în luna decembrie instrumentele financiare derivate pe acţiunile FP pe piaţa din Viena, iar în cadrul primei tranzacţii un certificat a fost cotat la 34.997,64 euro, ceea ce echivala cu un preţ pe acţiune de 0,0699 euro. Astfel, de la lansare, cotaţia unui warrant a crescut cu aproape 50%, în ciuda numărului redus de tranzacţii.

Fiecare warrant cuprinde 500.000 de acţiuni emise de Fondul Proprietatea. Aceste instrumente dau posesorului dreptul de a cumpăra la scadenţă acţiunile de la cel care a lansat acest tip de instrument derivat.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Obiectivul fondului este obţinerea de profit pentru acţionarii săi, prin administrarea judicioasă de active.

Fondul Proprietatea are în portofoliu 88 de societăţi comerciale. Acţionarii Fondului sunt Ministerul Finanţelor, cu 59,83% din capitalul social, 75 de persoane juridice – 9,86% şi 3.123 de persoane fizice – 30,3%.

Fondul va fi administrat de Franklin Templeton Investment Management, contractul de administrare fiind semnat pe 25 februarie. Contractul va intra în vigoare după înscrierea Fondului în categoria organismelor de plasament colectiv la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare. De asemnea, compania Franklin Templeton va trebui să fie înregistrată ca societate de administrare a investiţiilor la CNVM.

După instalarea administratorului privat, Fondul va începe procedurile de listare la Bursa de Valori Bucureşti.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed