Activele nete ale sif-urilor au scăzut în ianuarie cu 5,5% la 5,48 miliarde de lei

0
Activele nete ale sif-urilor au scăzut în ianuarie cu 5,5% la 5,48 miliarde de lei

După ce anul trecut averea societăţilor de investiţii s-a redus la jumătate, scăderea a continuat şi în prima lună din 2009. Cele cinci societăţi de investiţii au raportat scăderi ce au pornit de la 3,75% şi au ajuns la 9 procente.

Deprecierea cea mai abruptă a avut-o SIF Banat Crişana. Luna trecută activul acesteia s-a redus cu 9% la 920 de milioane de lei, fiind a doua după SIF Moldova care a coborât sub nivelul de 1 miliard. SIF Oltenia a fost pe locul secund cu o scădere de 7,1%, a urmat SIF Transilvania cu 4,5%, SIF Muntenia cu 4,3% şi SIF Moldova cu 3,75%.

Dintre toate societăţile de investiţii, SIF Muntenia s-a menţinut şi după prima lună a anului cu cel mai mare activ net de 1,33 de miliarde de lei.

Societatea de investiţii a reuşit să înregistreze cel mai mare profit, luna trecută, de 5,6 milioane de lei. SIF Muntenia a mizat încă de anul trecut pe obligaţiuni şi titluri de stat, plasamentele în instrumente cu venit fix ridicându-se luna trecută la aproape 83 de milioane de lei. Alte aproape 28 de milioane de lei se aflau în depozite bancare.

Două dintre sif-uri au închis prima lună a anului pe pierdere. Este vorba de SIF1 cu 315 mii lei şi SIF5 cu peste 700 de mii de lei. SIF Moldova a marcat în ianuarie un profit de aproape 1 milion de lei iar SIF Transilvania dispunea de cei mai mulţi bani în depozite bancare, şi anume aproape 50 de milioane de lei.

Scăderile de cinci procente şi jumătate înregistrate de sif-uri la nivelul activelor nete s-au produs în contextul în care indicii bursieri au înregistrat în prima lună a anului pierderi de peste 22%.