Adevărul despre cea mai mare confuzie a românilor! Care este diferenţa dintre Sfântul Dimitrie cel nou şi Sfântul Dumitru

Adevărul despre cea mai mare confuzie a românilor! Care este diferenţa dintre Sfântul Dimitrie cel nou şi Sfântul Dumitru. Pentru cei mai mulți români o mare dilemă o reprezintă cei doi Sfinți, Dumitru și Dimitrie cel nou. Există confuzii în condițiile în care cei doi sunt sărbătoriți consecutiv.

Cu toate acestea, diferențele sunt destul de mari. Astfel, pe 26 octombrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Dumitru, în timp ce o zi mai târziu este sărbătorit Sfântul Dimitrie cel Nou.

Despre Sfântul Dimitrie știm că a trăit în vremea domniei împăraților Dioclețian și Maximian Galeriu (284-311), potrivit crestinortodox.ro. Tatăl lui era fiul dregătorului cetății Tesalonicului și datorită înțelepciunii sale, a ajuns dregător în locul acestuia.

Din cauza persecuțiilor, a fost botezat în ascuns, iat atunci când s-a aflat că este creștin și că refuză să jertfească zeilor, Dumitru a fost întemnițat. În închisoare l-a binecuvântat pe Nestor, un creștin, să lupte cu Lie. Însemnându-l cu semnul Crucii pe frunte, Sfântul i-a zis: „Du-te! Și pe Lie vei birui și pe Hristos vei mărturisi!”. Și primind binecuvântarea lui Dimitrie, Nestor l-a învins pe Lie. Pentru cele întâmplate, împăratul a poruncit ostașilor să-l străpungă cu sulițele pe Dimitrie, iar lui Nestor să i se taie capul. Moaștele Sfântului Dimitrie se află în biserica din Tesalonic (Grecia).

De cealaltă parte, Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov este sărbătorit pe 27 octombrie. Acesta s-a născut și a trăit în satul Basarabi, de la sud de Dunăre (Bulgaria) în secolul al XIII-lea, în timpul „imperiului” vlaho-bulgar de la Târnovo, întemeiat de frații Petru și Asan. Cu un stil de viață caracterizat de abstinență de la unele plăceri trupești, acesta s-a retras într-o peșteră.

Tradiția spune că înainte de a muri, s-a așezat singur între doi bolovani, ca într-un sicriu. A fost acoperit în timp de apele râului, iar moaștele sale au rămas multă vreme sub ape, până când o copilă care pătimea de duh necurat a avut o revelație. I s-a arătat Sfantul Dimitrie Basarabov, care i-ar fi spus: „Dacă părinții tăi mă vor scoate din apă, eu te voi tămădui”. Părinții s-au deplasat la locul indicat în vis, lângă râul Lom, unde au descoperit trupul neputrezit al sfântului.

Ulterior, moaștele Cuviosului Dimitrie au fost depuse în biserica din Basarabi. În tradiția bisericească, un domnitor al Țării Românești, al cărui nume nu este menționat, a plătit o sumă mare de bani pentru aducerea moaștelor Cuviosului Dimitrie în București. Delegația nu a putut să intre în București, deoarece caii nu au vrut să mai înainteze. În această situație, membrii delegației au hotărât să tragă la sorți, pentru a stabili drumul pe care vor merge cu moaștele Sfântului Dimitrie.

La sorti a cazut drumul spre Basarabi, si astfel, moastele au fost reasezate in biserica din localitate. În timpul războiului ruso-turc (1768-1774), generalul rus Petru Salticov, trecând prin satul Basarabov, a luat moaștele cu intenția de a le trimite în Rusia. La rugămintea lui Hagi Dimitrie, negustor de origine macedoromână, precum și a mitropolitului Grigorie II al țării Românești, le-a dăruit poporului român. Moaștele au fost depuse în iunie 1774, în Catedrala Patriarhală din București, acolo unde se află și în prezent. Sf. Dimitrie este considerat ocrotitorul Bucureștilor.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri