AcasăActualitateAdevărul despre mesajele de la mulți ani de Sfânta Maria. Se spune...

Adevărul despre mesajele de la mulți ani de Sfânta Maria. Se spune sau nu la mulți ani pe 15 august? 

Adevărul despre mesajele de la mulți ani de Sfânta Maria. Se spune sau nu la mulți ani pe 15 august? Mulți români se întreabă dacă de 15 august este sau nu normal să urăm ”La mulți ani”, având în vedere că se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului.

Pentru că există două sărbători religioase cu același nume, la 15 august și la 8 septembrie, nu se prea știe când se zice „La mulți ani” celor care poartă numele de Maria, Mariana, Marin sau alte derivate.

Pornind de la faptul că este vorba despre Adormirea Maicii Domnului, deci trecerea în neființă a Fecioarei Maria, se presupune că este mare păcat dacă spui La mulți ani celor care poartă numele Sfintei Fecioare.
Se zice că de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar morții, iar ziua onomastică poate fi sărbătorită doar pe 8 septembrie, atunci când Biserica sărbătorește Nașterea Maicii Domnului.

Pe de altă parte, părintele Ioan Chirilă aduce câteva clarificări și spune că într-adevăr, urările de ”La mulți ani”, sunt corecte pe data de 15 august.

„Sărbătoarea aceasta are, chiar dacă vorbim despre , o semnificație dincolo de moarte pentru cei ce au această înțelegere tainică a sărbătorii. Alții o înțeleg drept o comemorare a morții Sfintei Maria, prin urmare pentru aceștia nu e corect să se spună , având în vedere că vorbim despre o înmormântare. Cea mai potrivită interpretare și cea caracteristică ortodoxiei este cea ce are în centru învierea, viața cea veșnică și nu cea ce pune accentul pe moarte.

La noi moartea e doar o ușă, o trecere, un prag. Așa cum spune și rugăciunea: < Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții >. Deci, accentul cade pe viața veșnică, prin urmare este corect să spunem < La mulți ani >”, explică și părintele Ioan Chirilă, președintele senatului Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.