Adio locuinţe accesibile. A venit timpul precauţiei

Dobânda ROBOR cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care se calculează ratele la majoritatea creditelor în lei, a depăşit pragul de 3% în urmă cu o lună şi a dat peste cap previziunile analiştilor financiari care anticipau la început de an ca indicatorul să depăşească această valoare abia în 2019. Recent, acceaşi Asociaţie a Analiştilor Financiari (CFA) şi-a revizuit estimările, iar acum anticipează o dobândă medie ROBOR cu scadeţă la trei luni de 3,45% pentru următorul an, cu un maxim prognozat la 5,5%.

 

Creşterea abruptă a dobânzilor ROBOR este un efect al deciziei Băncii Naţionale a României (BNR) de a majora de trei ori în cinci luni rata dobânzii de politică monetară. Creşterea dobânzii-cheie la 2,5%, nivel comparabil cu cel din ianuarie 2015, a fost motivată de obligaţia Băncii Centrale de a ţine sub control preţurile alimentelor de bază.

 

Apetitul de consum al românilor s-a reflectat şi în evoluţia preţului locuinţelor. Creşterea medie anuală a acestora a fost 4,1% în 2017, în timp ce pentru Bucureşti majorarea medie anuală a preţului s-a situat la 6,3%, conform datelor BNR. Anul trecut, Comitetul European de Risc Sistemic a avertizat opt ţări privind riscurile de pe piaţa imobiliară, pentru că au depăşit mai mulţi ani la rând ritmul mediu de creştere al preţurilor din Europa, care este de 6%. „Noi am fost aproape de 6%, în ultimii doi ani. Nu am trecut pragul de semnal, dar nu suntem foarte departe de el“, a declarat recent Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR.

 

Articolul integral pe CAPITAL

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed