x


  • EUR
    4.8703
    USD
    4.0980
string(8) "economie"

Administraţia “Apele Române” dă asigurări că există suficiente rezerve de apă pentru asigurarea alimentării cu apă a populaţiei în sisteme centralizate

Autor: Money.ro | Sursa: news.ro | Publicat: 31.08.2020, 18:15

“Din datele centralizate ale Administraţiei Naţionale Apele Române, la această oră, există rezerve de apă suficiente pentru alimentarea cu apă a populaţiei în sistem centralizat. Administraţia Naţională Apele Române monitorizează permanent volumele de apă din principalele lacuri de acumulare, asigurând gestionarea eficientă a rezervelor de apă. La această oră, rezerva de apă în principalele 43 lacuri de acumulare administrate de ANAR şi Hidroelectrica este 3,81 miliarde mc de apă, iar coeficientul mediu de umplere este de 87%”, precizează ANAR într-un comunicat.

Ervin Molnar, directorul general al ANAR, a dispus unităţilor bazinale de apă sporirea monitorizării fenomenului de secetă de la nivel naţional, prin transmiterea unui raport săptămânal. Acest raport este necesar pentru evidenţierea mai detaliată a distribuţiei cu privire la rezerva de apă disponibilă, precum şi a modului de gestionare a situaţiei volumelor de apă. 

”Din datele pe care le avem la ora actuală, precum şi datorită măsurilor luate de specialiştii A.N. Apele Române, putem asigura necesarul de apă din principalele lacuri de acumulare, destinat alimentării cu apă a populaţiei în sistem centralizat, dar şi pentru celelalte folosinţe de apă, în limita stocului disponibil”, a declarat Ervin Molnar, directorul general al ANAR.

Specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad aplică deja ”Planul de restricţii şi de folosire a apei în perioadele deficitare”, în conformitate cu prevederile legale. Acest Plan stabileşte restricţii temporare în folosirea apelor. Este vorba despre situaţiile în care, din cauze obiective, debitele de apă autorizate nu pot fi asigurate tuturor folosinţelor de apă, prioritate având alimentarea cu apă pentru populaţie.

“Pentru aceste zone, este important ca oamenii să respecte măsurile ce se impun în astfel de situaţii, cum ar fi eliminarea risipei şi limitarea pierderilor de apă, reutilizarea apelor şi folosirea tuturor posibilităţilor de compensare internă a cerinţelor de apă, sau, în cazul folosinţelor industriale, sistarea activităţilor auxiliare sau de producţie mai puţin importante pe perioade scurte de timp”, menţionează instituţia.

De asemenea, este necesar ca folosinţele piscicole să gestioneze cu multă precauţie volumele de apă existente în amenajările piscicole, pentru a asigura condiţiile de viaţă necesare pentru fondul piscicol, spun reprezentanţii Apele Române.