Adormirea Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri pentru această zi de 15 august

Adormirea Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri pentru această zi de 15 august. Pe 15 august, creștinii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, Uspenia sau Sfântă Maria Mare, cum este numit praznicul în popor.

Sărbătoare prăznuieşte Adormirea Sfintei Fecioare Maria, adică mutarea ei din viaţa aceasta trecătoare, la cea veşnică şi neîmbătrânitoare, în Împărăţia Fiului ei, scrie crestinortodox.ro.

În general, sărbătoarea se ţine mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naştere uşoară şi pentru vindecări.Oamenii merg la biserică şi se roagă la Fecioara Maria, iar fetele de măritat pentru un „ursit” bun, femeile pentru temeiul gospodăriei, iar bărbaţii pentru recolte bogate.

Totodată, de Sfânta Maria Mare, fetele nemăritate, care doresc să îşi găsească ursitul, trebuie să poarte în sân de-a lungul întregii zilei un fir de năprasnic (feriga în unele zone) şi să se roage la icoana Maicii Domnului, ţinând candela aprinsă.

Există și câteva superstiții legate de ziua de Sfânta Maria Mare. Spalatul rufelor, chiar si cu masina de spalat, este interzis și se spune ca cine spala haine in timp ce oamenii sunt la biserica va avea parte numai de ghinioane toata viata.

Totodată, de 15 august nu ai voie sa te tunzi de Sfânta Maria. Această interdicție vizează atât femeile, cât și bărbații. În cazul barbatilor, aceștia riscă să chelească daca se tund si arunca parul la gunoi.
Adormirea Maicii Domnului.

Tradiția mai spune că de Adormirea Maicii Domnului nu este bine sa stai cu usa inchisa pe parcursul acestei zile. Se spune ca Fecioara Maria poate intra oricand in casele crestinilor pentru a imparti harul sau divin.

Chiar daca nu mai este post, ziua de 15 august trebuie respectata. Este indicată multă cumpătare la masă de Sfânta Maria.

Printre superstiţiile legate de Sfânta Maria Mare se regăsesc şi cele legate de foc. În multe sate româneşti, nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare. Se spune că, în caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească, să le ia foc acareturile şi să ia boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile.

Gospodarii vor avea recoltele blestemate şi fără roade dacă vor lucra în această zi mare, de Sfânta Maria, iar vitele li se vor îmbolnăvi şi gospodăria se va destrăma.

Totodată, se mai spune că dacă ai de făcut un drum de 15 august, este bine să fi însoțit de cel mai bun prieten. Se spune ca in aceasta zi pot avea descarcari electrice pentru a arata supararea Fecioarei Maria fata de oamenii necredinciosi si neuniti. Plecarea la drum de unul singur arata egoism si independenta. Daca vrei sa fii protejat, desi mergi de unul singur la drum, să ai cu tine o cruciulita sau un obiect sfintit si vei fi in afara oricarei primejdii.

DeSfânta Maria Mare, în Transilvania, există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică, dis de dimineaţă, fructe din recolta de struguri şi de prune, pentru a fi sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor. De asemenea, fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane. În modul acesta, se crede că familiile acestora vor fi protejate de boli şi de necazuri.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed