x


 • EUR
  4.5988
  USD
  3.9154
 • 15° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  29 km/h
  Umiditate

  93%
  Presiune

  33661 hPa
string(10) "invatamant"

Adrian Izvoranu: Puţini absolvenţi reuşesc să fie utili la locul de muncă

Învăţământul românesc produce absolvenţi care au puţine abilităţi practice şi se descurcă foarte greu atunci când reuşesc să-şi găsească un loc de muncă, a afirmat miercuri, la Piteşti, directorul general al Confederaţiei Patronatelor din Industrie, Servicii şi Comerţ - Adrian Izvoranu.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 22.02.2017, 14:13 | Actualizat: 22.02.2017, 14:13

‘Noi am încercat să găsim o cale să ieşim din veşnica problemă (…), aceea că învăţământul românesc, tradiţional unul cultural, bazat pe transfer de cunoştinţe, pe acumulare de cunoştinţe şi pe evaluarea gradului de însuşire a cunoştinţelor, din punctul nostru de vedere, al angajatorilor, produce pe stoc. (…) Asta înseamnă că avem foarte mulţi posesori de una sau mai multe diplome de toate mărimile, culorile şi gradele şi avem foarte puţini absolvenţi ai acestor forme de învăţământ care îşi găsesc un loc de muncă sau care, dacă şi-au găsit locul de muncă, reuşesc să fie utili la locul de muncă. (…) Este vechea şi arhicunoscuta problemă, dar care a rămas aşa, la nivel de expresie, şi anume lipsa de legătură între învăţământ şi practică’, a declarat Izvoranu în cadrul unei conferinţe de presă.

În opinia sa, absolvenţii din România se confruntă şi cu lipsa unei culturi antreprenoriale, neavând printre obiective înfiinţarea propriilor afaceri.

‘Nu înţeleg de ce un cursant care va deveni absolvent trebuie să-şi dorească neapărat (…) să fie angajat. Nu am văzut niciodată un îndemn din partea şcolii, a profesorilor, spre a deveni antreprenor. Din punctul meu de vedere, asta ar fi ordinea, oamenii ar trebui întâi să-şi dorească să fie ei antreprenori (…) şi abia cei care nu reuşesc şi nu au această aptitudine (…) vor deveni angajaţii colegilor lor’, a mai spus Adrian Izvoranu.