Adrian Vasilescu, BNR: Meteorologii prevestesc o iarnă GREA! Economia românească are nevoie de fortifiante pentru creşterea imunităţii

Într-adevăr, în istorie, rareori succese economice au fost obţinute după ce au intervenit idei geniale sau  inovaţii răsunătoare. Excepţiile, atunci când au existat, au revoluţionat economia la scară mondială.  În rest, la nivelul unor ţări, mari sau mici, lucrurile s-au petrecut şi se petrec cu totul altfel. Evitarea greşelilor aduce boom; înglodarea în greşeli determină căderi economice. Iar acest adevăr este valabil nu doar când pe rol se află dezvoltarea în stil mare, ci şi la nivel de companii. Dacă greşesc companiile – şi greşesc într-un număr care constituie o masă critică – societatea în ansamblu suportă greşelile.

 

Ştim că, în natură, echilibrul este absolut. Dar şi dezechilibrele, în împrejurările în care se produc, sunt tot absolute. Şi pentru că meteorologii ne spun că ne aşteaptă o iarnă grea, ceva comparativ cu iarna lui 2012, să ne amintim că televiziunile filmau atunci nămeţi cât casele în Buzău şi în Vrancea, unele acoperind casele cu oameni cu tot. După ce, timp de douăzeci de zile, fără întrerupere, s-au contopit viscole năprasnice şi geruri usturătoare. Un tablou al naturii dezlănţuite ce ne-a ajutat la o mai bună înţelegere a cuvântului turbulenţă, folosit atunci frecvent, cu deosebire în Statele Unite, pentru a caracteriza criza ce lovise planeta încă din toamna lui 2008. Desigur, o iarnă grea, dacă chiar va veni, va veni cu probleme grele şi cu mari întrebări. Or, societatea românească, dacă vrea să treacă în bune condiţii peste iarna ce se apropie, se vede obligată să mizeze pe mai multă eficienţă şi pe mai multă performanţă. Şi iată cum, dincolo de problemele grele ce va trebui rezolvate, de fapt datorită acestor pro­bleme grele, societatea românească are o şansă rară de a forţa ajustarea dramatică a deficitului extern, consolidarea dezinflaţiei şi a stabilităţii financiare. Fără noi reforme, care să fie şi duse la bun sfârşit, potenţând această şansă, va fi greu de obţinut ceea ce ne dorim: ca o iarnă grea să nu fractureze procesul prin care i-ar putea fi adăugată cuvenita sustenabilitate creşterii economice, care a căpătat viteză. Timp de 27 de ani au tot fost începute mai multe reforme economice, fără a fi însă finalizate toate. Au fost deschise cam toate marile ferestre prin care ar fi putut să intre soarele şi aerul economiei de piaţă. Din nefericire, unele ferestre au fost când deschise, când închise, de teamă să nu intre dintr-o dată prea mult soare şi prea mult aer, deşi e limpede că numai ţările care au deschis toate ferestrele dintr-o dată şi le-au lăsat aşa… au reuşit. Dacă nu vor fi deschise larg mai multe ferestre, fără a le mai închide, între care cele care să aducă aer proaspăt pentru reforma contractelor, reforma managementului, re­for­ma structurilor economice, reforma me­diului de afaceri, reforma pieţei mun­cii, nu vor urma aşteptaţii paşi înainte.

 

mai multe, pe ZF

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed