Aeroportul din Budapesta va concedia peste 200 de persoane

0
10
Aeroportul din Budapesta va concedia peste 200 de persoane

Cifra anuală preconizată a pasagerilor a scăzut la nivelul observat ultima dată în urmă cu 17 ani, iar operatorul aeroportului se aşteaptă la un deficit de trafic de aproximativ 90% în lunile de toamnă şi iarnă. Aeroportul din Budapesta spune că disponibilizările au scopul de a asigura funcţionarea eficientă pe termen lung a companiei şi de a proteja locurile de muncă rămase.

Aeroportul din Budapesta constată că cele mai aglomerate aeroporturi din Europa au înregistrat o reducere a traficului de aproximativ 70-90% de la izbucnirea pandemiei. Pe baza estimării Asociaţiei Internaţionale a Transportului Aerian (IATA), traficul de pasageri pe aeroporturile europene nu va atinge nici nivelurile observate înainte de criză în următorii ani.

Traficul pe Aeroportul Internaţional Ferenc Liszt a scăzut cu 99,3% în aprilie comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019. Deşi numărul pasagerilor a crescut uşor în lunile de vară, ajungând la aproape 400.000 în august faţă de sub 10.000 înregistraţi în aprilie, noile restricţii de călătorie introduse în septembrie au redus din nou traficul de pasageri la nivelul înregistrat la începutul verii.

În prezent, mai puţin de 3.000 de pasageri folosesc aeroportul zilnic, ceea ce reprezintă 6% din traficul înregistrat în septembrie anul trecut. Pe baza anulărilor suplimentare de zboruri care sunt aşteptate şi a reducerii traficului de pasageri, Aeroportul din Budapesta se aşteaptă ca traficul anual de pasageri să fie de aproximativ 5,5 milioane în acest an, însemnând o treime din planul lor iniţial.

Comunicatul de presă arată totodată că planul de afaceri al Aeroportului din Budapesta pentru 2020, pregătit înainte de pandemia de coronavirus, nu va fi îndeplinit. Compania şi-a pierdut practic toate veniturile din cauza opririi aproape complete a traficului aerian înregistrată în ultimele luni. Prin urmare, a introdus numeroase măsuri de reducere a costurilor încă din primăvară.

În timpul concedierii implementate în mai, Aeroportul din Budapesta se aştepta la o recuperare mai rapidă a traficului. Prin urmare, a planificat un efectiv în funcţie de cifra anuală de 10 milioane de pasageri aşteptată la acel moment, a luat toate măsurile posibile ca angajator şi a participat la programul guvernamental de sprijin salarial, pentru a proteja cât mai multe locuri de muncă posibil.

Cu toate acestea, restricţiile de călătorie valabile din septembrie sunt de aşteptat să reducă drastic traficul de pasageri pe aeroport în lunile următoare. Acest lucru înseamnă că operatorul aeroportului nu va putea să-şi menţină efectivul actual de angajaţi şi, prin urmare, va implementa o altă reducere, aşteptată să afecteze 236 de persoane.

Aeroportul din Budapesta spune că va cheltui resursele financiare absolut necesare pentru operarea în siguranţă a aeroportului, reducând numărul de investiţii şi realocând fondurile existente pentru operaţiuni de bază şi salarii. Totuşi, operatorul constată că finanţarea companiei este asigurată graţie managementului financiar responsabil din ultimii ani.