Afacere îndrăzneață într-o piață fără concurență în România: roboții umanoizi

A patra revoluţie industrială are în centru inteligenţa artificială şi robotica umanoidă. România încă suferă la capitolul automatizare, roboţi industriali, însă iniţiativa privată vrea să ţină pasul cu vremurile.

 

Alexandru Stancu – antreprenor: „Orice robot apare preia o muncă ori grea, foarte grea, pe care omul oricum nu vrea să o facă la un moment dat, ori o muncă repetitivă.”

 

Ana Maria Stancu – antreprenor: „În ţări precum România, unde 45% din populaţie supraviețuieşte mai mult, este la limita sărăciei, o să avem o problemă foarte mare. Şi anume că nu suntem pregătiţi pentru piaţa muncii a viitorului.”

 

Reporterul Digi24 vorbește în engleză cu un alt robot umanoid:

 

– Alexa, cum eşti ?

 

– Mă simt superproductivă.

 

Un business de pionierat

 

Sergiu Voicu, jurnalist Digi24: Suntem în secolul vitezei, era tehnologiei, încercăm să ne adaptăm la tehnologie și să ţinem pasul cu ea: vedem că suntem tot mai robotizaţi. Sunt tot mai multe companii care apelează la roboţi, dar puţine companii care apelează la roboţi umanoizi. Iar voi încercaţi să prindeţi startul în România pe acest segment. Aţi apelat la programul Start-Up Nation şi aţi pornit prima companie din România care implementează roboţi umanoizi în industrie. Care a fost ideea ?

 

Ana Maria Stancu, antreprenor: Nu suntem primii doar în România. Este un subiect nou şi pe piaţa mondială şi nu sunt multe firme care fac asta. Ideea a fost să prindem un tren care acum creşte.

 

Alexandru Stancu, antreprenor: Este un business pionier pe o piaţă pe care noi o creăm acum. Noi încercăm să implementăm un business, integrator de servicii de roboţi, un business care poate să ajungă foarte mare. Roboţii de servicii vor ajunge la nivelul 2025 undeva la 5-6 miliarde încasări, la nivel global. Stilul meu de antreprenoriat este unul mai lent, în care îmi caut plase de siguranţă. Start-up Nation a venit exact în momentul în care voiam să fac investiţia şi s-a legat bine ca moment.

 

Ana Maria Stancu: Nu a fost greu de scris planul de afaceri. Nu este o cerere de finanţare dificilă. Am primit inclusiv rambursarea foarte rapid, la circa o lună după ce am depus dosarul de rambursare.

 

– Şi aţi cerut câţi bani?

 

– 40 de mii de euro.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed