AFP: Fact-checking în ultima dezbatere prezidenţială americană

PANDEMIA COVID-19

Evocând noul coronavirus, Donald Trump a declarat că ”ne aşteptam la 2,2 milioane de morţi, potrivit unei modelizări (a epidemiei). Am închis cea mai mare economie a lumii, pentru a lupta împotriva acestei oribile boli”.

De unde vine această cifră?

Cifra de 2,2 milioane de morţi – pe care preşedintele a citat-o deja anterior pentru a-şi apăra răspunsul sanitar – provine dintr-un raport al Comitetului de răspuns împotriva covid-19 întocmit de către Imperial College din Londra.

Această cifră corespunde, potrivit acestui raport britanic, numărului total de morţi al epidemiei care ar fi putut fi înregistrate în Statele Unite în cazul în care nu s-ar fi luat absolut nicio măsură.

Statele Unite, la fel ca alte ţări, au impus izolări, iar americanii au respectat, în diverse grade, distanţarea socială.

Potrivit Universităţii americane Johns Hopkins, pandemia s-a soldat cu peste 223.000 de morţi în Statele Unite.

Joe Biden a spus, la rândul său, ”acum sunt 1.000 de morţi pe zi, 1.000 de morţi pe zi”.

Nu este întru totul corect. În lunile trecute, au fost numeroase zile în care numărul morţilor a depăşit 1.000. De exemplu, un bilanţ AFP stabilit pe baza unor date naţionale şi ale Universităţii Johns Hopkins arată că vineri, la ora 3.00 GMT (6.00, ora României), se înregistrau 1.035 de morţi din cauza covid-19 în ultimele 24 de ore.

Cu toate acestea, bilanţurile variază de la o zi la alta. În ultimele şapte zile, bilanţurile au fost de 990, 854, 420, 509, 661, 796 şi 1.103 de morţi  – o medie de 762 de morţi în 24 de ore.

RELAŢIILE CU CHINA

”China plăteşte, ei plătesc miliarde ş imiliarde de dolari”, a declarat Trump, părând să se refere la bani provenind din taxe vamale impuse Chionei de către administraţia sa.

Biden i-a replicat că sunt ”bani ai contribuabililor” americani.

Răspunsul candidatului democrat este exact. Aşa cum relevă Centrul de politică fiscală Urban-Brookings, o taxă vamală ”este aproape întotdeauna plătită în mod direct de către importator (în general o întrepindere) şi niciodată de către ţara exportatoare”.

Vorbind despre relaţiile comerciale americano-chineze, Biden a declarat despre preşedinte că ”el a provocat o creştere a deficitului (comercial) cu China, ci nu o scădere”.

Nu este exact. Deficitul comercial a fost de 344 de miliarde de dolari în 2019, după ce a fost de 418 miliarde de dolari în 2018. În comparaţie cu 2016, ultimul an al administraţiei Obama, în care deficitul a fost de 347 de miliarde de dolari, deficitul a scăzut.

De la începutul mandatului său, politica vamală a locatarului Casei Albe a vizat o reducere a deficitului şi punerea capăt a ceea ce cataloghează drept practici comerciale nedrepte.

Potrivit unui armistiţiu încheiat la 15 iunie 2020, China s-a angajat să importe, timp de doi ani, bunuri americane în valoare de cel puţin 200 de miliarde de dolari, adică peste nivelul din 2017.

PROBLEMA RASISMULUI

Discutând problema rasismului – un subiect fiebinte în Statele Unite după moartea mai multor cetăţeni afroamericani, ucişide poliţie -, Trump l-a acuzat pe fostul vicepreşedinte democrat că i-a catalogat pebărbaţii de culoare drept ”super predatori” pe când era senator.

Este fals. Expresia ”super predatori” provine dintr-o lege cu privire la infracţionalitate co-redactată de către Biden. Însă Hillary Clinton a folosit această formulă, apărând textul.

Joe Biden a subliniat în dezbatere că nu a folosit această expresie. În Senat, el a vorbit însă despre infractori ”predatori”, într-un discurs în favoarea acestei legi.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed