AFIR anunță că a finanțat drumuri în mediul rural, cât „până la Madrid”

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) anunţă că 2.400 de proiecte de utilitate publică în mediul rural au fost finanţate cu fonduri UE în perioada 2015 – 2022, menţionând că 3.458 de kilometri de drumuri comunale, reprezentâmd echivalentul distanţei dintre Bucureşti şi Madrid sunt în curs de modernizare, în timp ce peste 1.700 de kilometri de reţea de alimentare cu apă au fost deja realizaţi.

”Autorităţile publice locale care derulează proiecte de investiţii cu fonduri europene nerambursabile în dezvoltarea mediului rural au obţinut sprijin financiar pentru 2.428 de proiecte de investiţii, prin intermediul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Astfel, investiţiile finanţate în perioada 2015 – 2022 prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) vizează infrastructura de acces agricolă, infrastructura de alimentare cu apă şi canalizare, cea rutieră şi socială, precum şi protejarea patrimoniului cultural”, transmite duminică AFIR.

Pentru investiţiile de utilitate publică, AFIR a primit solicitări online pentru 3.518 proiecte de investiţii în valoare 2,84 miliarde de euro. În urma procesului de evaluare şi de selecţie, AFIR a încheiat 2.428 de contracte de finanţare pentru proiecte de utilitate publică în valoare totală de 1,64 miliarde de euro. Plăţile efectuate de AFIR către beneficiarii publici ai FEADR depăşeşc 1,3 miliarde de euro, până în prezent.

Fondurile europene acordate prin intermediul AFIR au contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea mediului rural şi implicit la un nivel de trai mai bun pentru locuitorii de la sate, subliniază instituţia.

”Cu finanţarea disponibilă prin AFIR, sunt acum în curs de modernizare 3.458 de kilometri de drumuri comunale (o distanţă echivalentă cu drumul între Bucureşti şi Madrid) şi s-au înfiinţat sau modernizat alţi 1.257 de kilometri de drumuri agricole. De asemenea, s-au realizat 1.735 de kilometri de reţea de alimentare cu apă şi 2.967 de kilometri de reţea de canalizare. Astfel, ca urmare a acestor investiţii, peste 4 milioane de locuitori beneficiază de proiectele de infrastructură de bază şi de acces din mediul rural”, relevă datele transmise de AFIR.

Totodată, cu fonduri europene din PNDR, s-au înfiinţat şi modernizat 255 de grădiniţe, 40 de creşe şi centre de tip after-school şi 22 de instituţii de învăţământ secundar superior, filiera tehnologică a şcolilor profesionale. Fondurile derulate prin AFIR au contribuit la reabilitarea a 610 cămine culturale şi 55 de monumente din patrimoniul cultural de interes local.

Din totalul investiţiilor de utilitate publică finanţate prin AFIR, în zona montană s-au realizat 880 de kilometri de drumuri comunale, 222 kilometri de drumuri agricole, aproximativ 1.300 kilometri de reţea de apă şi apă uzată. Cu fonduri din FEADR s-au înfiinţat şi modernizat 72 de grădiniţe, 7 creşe şi after-school-uri şi 4 instituţii de învăţământ secundar superior. AFIR a mai finanţat în zona montană şi restaurarea a 185 de cămine culturale şi 18 monumente din patrimoniul cultural de interes local.

„Dezvoltarea rurală se realizează în egală măsură prin investiţiile beneficiarilor privaţi, precum şi prin proiectele autorităţilor publice. Cele două categorii de solicitanţi se completează şi se sprijină reciproc. Solicitările de finanţare pe care AFIR le-a primit prin PNDR pentru utilităţi publice indică clar o nevoie mult mai mare de investiţii în acest sector, dar şi o capacitate de absorbţie foarte mare a fondurilor europene. Chiar dacă fondurile disponibile nu acoperă necesarul de investiţii din mediul rural, putem observa că sprijinul financiar, pe care l-am avut la dispoziţie şi pe care l-am acordat integral, aduce o contribuţie semnificativă la dezvoltarea comunităţilor locale şi la îmbunătăţirea condiţiilor de trai pentru populaţia rurală”, a precizat George Chiriţă, directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed