Agricultura, asul din mana pentru o crestere de 10%

Economia Romaniei a depasit orice asteptare in al doilea trimestru al anului si s-a situat pe primul loc in Uniunea Europeana, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS), comparate cu estimarile analistilor si previziunile Eurostat. Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu 9,3% fata de perioada similara a anului anterior, urmatoarea clasata fiind Slovacia, cu o crestere estimata la numai 7,6%. Fostii tigri ai UE, tarile baltice,

raporteaza evolutii situate intre 5,7% si -0,2%, in timp ce media UE pentru trimestrul al doilea a fost de numai 1,7%. Economia romaneasca ar putea sa inregistreze un varf de crestere in toamna, spun analistii. “Motoarele economiei din aceasta perioada au fost, in primul rand, serviciile. Si agricultura a avut o contributie mare si preconizez ca va avea o contributie si mai puternica in trimestrul al treilea al anului. Mai mult chiar, cred ca rezultatele din trimestrul al treilea vor fi peste cele din trimestrul doi. Estimez chiar un avans de doua cifre in acest al treilea trimestru, peste 10%. In schimb, in ultimele trei luni din an, cred ca vom avea parte de o decelerare. In aceste luni, industria va fi afectata, chiar daca agricultura va avea in continuare o contributie pozitiva”, a comentat pentru Business Standard Nicolaie – Alexandru Chidesciuc, senior economist in cadrul ING Bank Romania.

Ambele rezultate, cel din trimes-trul al doilea si totalul din primele sase luni, reprezinta recorduri ale perioadei postrevolutionare. Analistii estimau un avans al economiei in perioada aprilie-iunie de maximum 8,5%.

Putin mai opimist a fost ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, care miza pe o accelerare a PIB-ului de circa 8,9%, in aceasta perioada. In conditiile date, analistii de pe piata financiara au declarat ca vor revizui in urcare prognozele privind evolutia PIB-ului in 2008. Mai mult chiar, in acest moment, o parte dintre analisti considera ca rezultatele din trimestrul al doilea vor fi depasite chiar in trimestrul imediat urmator. “Cred ca serviciile si comertul, dar mai ales comertul, au fost principalele motoare ale economiei in aceasta perioada. De asemenea, agricultura a avut o contributie buna, la fel si constructiile. Pentru perioada urmatoare, ma astept la o contributie si mai puternica din partea agriculturii, mai putin insa din partea industriei. In trimestrul trei, estimez ca avansul va fi undeva intre primul si al doilea trimestru.

La fel, pentru ultimul trimes-tru al anului, este posibil sa avem o crestere sub valorile din trimes-trul doi. Aici putem vedea o influenta rezultata din normele bancii centrale. Oricum, in aceste conditii, sunt de parere ca tinta de deficit bugetar, de 2,3% pentru acest an, va fi atinsa”, a declarat pentru Business Standard Lucian Anghel, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR).

Majoritatea analistilor plaseaza cresterea economica de la sfarsitul acestui an intre 8% si 8,5%. Totodata, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) va revizui in crestere datele privind evolutia PIB-ului din acest an. “Inca nu avem toate datele necesare, dar, in mod cert, vom revizui prognoza privind evolutia economiei din acest an. Iar revizuirea va fi in crestere. Oricum, noile date nu vor cobori sub 8%”, a declarat pentru Business Standard Ion Ghizdeanu, presedintele CNP. In acest moment, estimarea CNP in privinta cresterii economice din acest an este de 6,5%.

Cresterea economica peste estimari din semestrul I exercita presiuni asupra inflatiei, insa aceasta a fost deja luata in calcul de catre banca centrala, la cea mai recenta revizuire a prognozei pentru inflatia la sfarsitul anului, a declarat economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, citat de NewsIn.

Pe de alta parte, mai multi analisti avertizeaza ca ritmul de crestere a economiei s-ar putea reduce brusc, sub 4% in 2009, an in care se vor vedea cel mai puternic efectele mai multor factori, printre care politica fiscala relaxata, incetinirea economica in zona euro – principalul partener comercial al Romaniei – si masurile de limitare a avansului creditarii luate de BNR.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed