Airbus ia o decizie controversată. Totul are legătură „avionul blestemat” Boeing 737 MAX

Airbus, producătorul european de avioane, s-a retras dintr-un grup numit de guvernul Statelor Unite care analizează procesele de siguranţă ale Boeing şi modul în care acestea influenţează cultura de siguranţă a Boeing, după două prăbuşiri ale unor aeronave 737 MAX în ultimii ani, care au ucis 346 de oameni, transmite Reuters.

Din comisia Administraţiei Federale a Aviaţiei (FAA), numită săptămâna trecută, fac parte, printre alţii, lectorul MIT şi inginerul aerospaţial Javier de Luis, a cărui soră a fost ucisă într-un accident MAX, precum şi experţi de la NASA, FAA, sindicate, Southwest Airlines, American Airlines, United Airlines, GE Aviation şi FedEx Express.

Printre cei numiţi este şi James Tidball, şeful de certificare pentru Airbus Americas.

Ce motiv au invocat cei de la AirBus

Airbus a afirmat într-un comunicat pentru Reuters că apreciază recunoaşterea de către FAA a imparţialităţii lui Tidball în ceea ce priveşte siguranţa, dar având în vedere ”accentul comisiei pe un anumit (producător de echipamente originale, Tidball)… a decis să se retragă din acest grup de lucru”.

Comisia, a cărei înfiinţare a fost solicitată de Congres conform unei legi din 2020, pentru a reforma modul în care FAA certifică noile avioane, are la dispoziţie nouă luni pentru a-şi finaliza evaluarea şi a emite constatări şi recomandări.

Congresul a ordonat agenţiei să numească un grup până la începutul anului 2021, dar FAA a ratat acest termen.

Un raport al Camerei Reprezentanţilor  SUA din 2020 spune că prăbuşirile avioanelor MAX din 2018 şi 2019 ”au fost punctul culminant al unei serii de ipoteze tehnice greşite ale inginerilor Boeing, o lipsă de transparenţă din partea conducerii Boeing şi o supraveghere extrem de insuficientă din partea FAA”.

Boeing a refuzat să comenteze

Boeing a refuzat săptămâna trecută să comenteze despre comisie, dar a subliniat anterior că şi-a reformat în mod semnificativ cultura de siguranţă, după ce accidentele MAX au costat producătorul de avioane peste 20 de miliarde de dolari.

Luna trecută, Congresul a votat ridicarea termenului limită de 27 decembrie care impunea un nou standard de siguranţă pentru alertele moderne din cabina de pilotaj pentru două versiuni noi ale aeronavei 737 MAX care ar fi putut pune în pericol viitorul acelor modele noi.

FAA a optat să reînnoiască programul de autorizare a desemnării organizaţiei (ODA) al Boeing pentru trei ani, în loc de cei cinci ani pe care i-a solicitat Boeing.

FAA continuă să supună Boeing unei supravegheri îmbunătăţite, inspectând toate noile Boeing 737 MAX şi 787 înainte de a putea fi livrate.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed