Al Treilea Război Mondial? Rolul României în criza Soleimani

In acest context, Romania devine extrem de semnificativa, avand in vedere ca Scutul de la Deveselu este o pavaza pentru trei sferturi din Europa si tocmai de aceea conturarea unei pozitii mai clare ar fi fost un bun semnal, afirma Cristian Diaconescu.

Atacul care l-a vizat pe generalul Soleimani a fost un gest necesar pentru a elimina un terorist periculos sau o miscare electorala a unui Donald Trump aflat sub presiunea impeachment-ului si a alegerilor de anul acesta?

Cateva elemente din biografia generalului Soleimani ar fi relevante. In 2013, CIA il considera cel mai puternic agent operativ din Orientul Mijlociu. El a devenit comandatul fortelor Quds in 1998, era un veteran al razboiului dintre Iran si Irak.

Rapid a reusit sa genereze o retea nivelul Orientului Mijlociu, coordonand practic grupurile siite si kurde care luptau cu Saddam Hussein.

In 2003, a coordonat structurile radicale in operatiuni impotriva fortelor americane. In 2011 il gasim principal sprijinitor al lui Bashar al Assad, inainte de interventia Federatiei Ruse in Siria. A fost in spatele tuturor actiunilor organizate de Hezbollah in Liban si Hamas in Fasia Gaza impotriva Israelului.

Gruparea pe care o conduce a fost acuzata cu probe serioase ca a vrut sa organizeze, printr-o celula in adormire, un atentat impotriva ambasadorului Arabiei Saudite in SUA. Daca atentatul reusea, erau atacate si Ambasadele Arabiei Saudite si Israelului de la Washington.

Soleimani are o implicare de necontestat in eforturile Iranului de a-si extinde influenta din Liban in Yemen, o intentie hegemonica din care Iranul nici nu a facut vreun secret. Asa cum nu a facut din dorinta de a lovi prin orice mijloc, si aici Soleiman a fost foarte instrumental, interesele SUA si ale Israelului, in general ale Occidentului, considerate forta diavolului.

Deci sa intelegem ca Donald Trump a facut ceea ce trebuia si ceilalti presedinti americani au fost cu mult prea ezitanti in fata actiunilor lui Soleimani?

Toti presedintii americani, cel putin de la G. Bush jr. incoace au avut pe radar activitatea acestui general. Deci ideea de eliminare a lui Soleimani a reprezentat intotdeauna un domeniu de interes.

Donald Trump a facut o alegere, este de vazut in perioada urmatoare care vor fi detaliile, pentru ca, in fata pericolului de retaliere a Iranului, Congresul va cere presedintelui SUA sa aduca argumentele care l-au abilitat in punct de vedere legal sa ia o asemenea decizie care, in general, vizeaza teroristi care au ca scop operatiuni impotriva cetatenilor sau intereselor americane.

Deci una peste alta, in opinia dvs, cu experienta dvs, a fost o decizie corecta?

Exista informatii ca generalul Soleimani pregatea o serie de actiuni impotriva SUA. Se pare ca in momentul cand a fost eliminat, Soleimani ar fi fost in turneu incercand sa genereze o serie de acte si fapte care sa atraga atentia opiniei publice in privinta luptei Iranului cu SUA.

Pe de alta parte, avem declaratiile presedintelui SUA, ale celorlalti oficiali americani ca a fost prevenit un atac iminent impotriva cetatenilor americani. Nu pot sa cred ca la acest nivel nu a existat o evaluare si un pachet de informatii clare. Deci inclin sa cred ca americanii au actionat in cunostinta de cauza.

 

mai multe, pe ziare.com

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed