Zeci de alegători s-au ales cu amenzi și dosare penale

Alegătorii s-au ales cu amenzi

Potrivit Ministerului de Interne, au fost semnalate 312 incidente în legătură cu procesul electoral. Dintre acestea 114 nu s-au confirmat, iar 56 sunt în curs de verificare.

Au fost date 42 de amenzi în valoare de peste 47.000 de lei și 45 de avertismente.

De asemenea, s-au deschis 65 de dosare penale.

Ministerul de Interne a oferit informații despre câteva incidente electorale

 1. La o secție de vot din județul Dolj, agentul de poliție aflat în serviciul de protecție a intervenit pentru menținerea ordinii publice, dat fiind faptul că se crease o stare de agitație din cauza aglomerației de la intrare. La un moment dat, unul dintre bărbaţii aflaţi în grup a devenit recalcitrant, fapt pentru care a fost nevoie de folosirea sprayul iritant lacrimogen. Concubina bărbatului în cauză a profitat de situația creată și l-a mușcat de mână pe polițist, fără a fi nevoie de îngrijiri medicale. A fost informată unitatea de parchet competentă în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ultraj, cele două persoane fiind în custodia poliţiştilor. Totodată, a fost dispusă înlocuirea agentului de poliție din serviciul de protecție.
 1. În Giurgiu, o persoană a sunat la 112 susținând că la o secție de votare, anumite persoane intră cu votanții în cabina de vot, în mod frecvent.
  Din verificările efectuate de către polițiști, a rezultat faptul că aspectele sesizate nu se confirmă, iar persoana respectivă a fost sancționată cu amendă contravențională pentru apelarea abuzivă a numărului 112.
 2. Polițiștii din jud. Satu Mare au fost sesizați de către președintele unei secții de votare despre faptul că un bărbat a sustras un buletin de vot. S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.
 3. Într-o localitate din jud. Vaslui, un bărbat a fost amendat cu 2.000 de lei pentru că a sfătuit alegătorii cum să voteze, la 300 de metri de secția de votare.
 4. Polițiștii din Tecuci cercetează un bărbat pentru fraudă la vot după ce președintele secției de votare a observat că la ieșirea din cabinele de vot, bărbatul respectiv avea 7 buletine de vot, iar soția sa doar 3, deși intraseră în cabine fiecare cu câte 5 buletine. Din cercetările efectuate a rezultat faptul că femeie respectivă i-ar fi dat soțului pe ascuns două buletine pentru a vota în locul ei, motivând că ea nu știe să citească.
 5. În județul Vrancea, prin sistemul de prevenire a votului ilegal a fost generată o notificare, stabilindu-se că un cetățean italian, a votat folosind un document de identitate eliberat de autoritățile italiene, deși nu avea acest drept, întrucât permisul de ședere în țara noastră era expirat. S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de fraudă la vot.
 6. Polițiști de la o secție rurală din Județul Constanța au fost sesizați de un bărbat cu privire la faptul că un candidat la primărie i-ar fi oferit suma de 1.000 de lei pentru a-l vota. Pentru că ar fi refuzat, candidatul l-ar fi agresat fizic. În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunilor de corupere a alegătorilor și purtare abuzivă.
 7. În județul Alba, un bărbat a sunat la 112 pentru a reclama faptul că la magazinul aflat vizavi de o secție de votare se oferă alimente cetățenilor în scop electoral.
  Se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de corupere a alegătorilor.
 8. Și în Caraș-Severin, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat, aflat într-o mașină oprită în apropiere de o secție de vot, oferă bani alegătorilor. Polițiștii au găsit asupra bărbatului aproximativ 3.000 de lei precum şi mai multe liste cu persoane de pe raza localității respective. A fost condus la secție și au fost întocmite acte procedurale pentru săvârșirea infracțiunii de corupere a alegătorilor.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed