ALEGERI SUA 2012: Obama câştigă un nou mandat la Casa Albă

0
ALEGERI SUA 2012: Obama câştigă un nou mandat la Casa Albă

07:30  Preşedintele democrat în exerciţiu Barack Obama a obţinut 275 de mandate din partea “marilor electori”, iar adversarul său republican Mitt Romney 163, la scurt timp după ora 04.00 GMT (06.00, ora României), potrivit unor estimări difuzate de posturile americane de televiziune.


06:20 Barack Obama a câştigat alegerile prezidenţiale din 2012, anunţă presa americană.


Este pentru a doua oară, după Bill Clinton în anii ’90, când un democrat obţine al doilea mandat la Casa Albă după la al Doilea Război Mondial.06:18 Romney, prezentat ca învingător în statul-cheie North Carolina


Candidatul republican la preşedinţia Statelor Unite Mitt Romney a obţinut o victorie în statul-cheie North Carolina, au anunţat marţi unele posturi americane de televiziune.05:30 – Rezultate estimate în alegerile prezidenţiale americane


Barack Obama a obţinut 158 de mandate din partea “marilor electori”, iar adversarul său republican Mitt Romney 163, la ora 3.00 GMT (5.00, ora României), potrivit unor estimări difuzate de posturi americane de televiziune.

 

Pentru a fi ales, este necesar ca un candidat să obţină majoritatea voturilor “marilor electori”, adică 279 din totalul de 538.

 

În dreptul numelui statului este scris numărul de mari electori obţinuţi. Învingătorul în scrutinul dintr-un stat obţine toate mandatele, cu excepţia statelor Maine şi Nebraska, care le repartizează în mod proporţional.05:10 – Barack Obama, prezentat ca învingător în statul-cheie New Hampshire – presă


Obama a obţinut o victorie în statul-cheie New Hampshire, care a votat doar de două ori pentru un democrat în precedentele şase alegeri prezidenţiale, au anunţat posturile CBS et MSNBC.

Acest mic stat din nord-est, care are doar patru “mari electori”, este considerat determinant pentru Barack Obama în cursa sa pentru obţinerea a 270 din cele 538 de voturi ale “marilor electori”, necesare pentru a rămâne la Casa Albă. Rivalul său republican a fost guvernatorul statului vecin Massachusetts în perioada 2003-2007.


05:10 – Obama, prezentat ca învingător în statul-cheie Wisconsin – presă


Barack Obama era prezentat ca învingător în statul-cheie Wisconsin, fieful lui Paul Ryan, partenerul de cursă al republicanului Mitt Romney, au anunţat marţi posturile Foxnews et CBS.

Cei doi candidaţi în scrutinul prezidenţial din 2012 au efectuat o campanie intensă în acest stat din nordul Statelor Unite. Wisconsin nu a mai votat pentru un republican de la victoria lui Ronald Reagan, în 1984.


05:00 – Barack Obama obţine o victorie în statul-cheie Pensylvania – presă


Preşedintele în exerciţiu Barack Obama era prezentat ca învingător în statul-cheie Pensylvania, unde rivalul său republican Mitt Romney s-a aflat în campanie marţi, au anunţat posturile Foxnews, CBS şi MSNBC.

Cu cei 20 de “mari electori” ai săi, Pensylvania, un stat în mod tradiţional democrat, dar vizat de către republicani, îi aduce lui Obama o susţinere importantă în cursa pentru obţinerea a 270 de voturi din totalul de 538 oferite de “marii electori”, voturi necesare pentru obţinerea victoriei la Casa Albă.


04.45 – Obama, prezentat drept câştigător în statul-cheie Michigan


Preşedintele în exerciţiu a obţinut victoria în statul-cheie Michigan, unul dintre statele în mod tradiţional democrate, vizat de către opozantul său republican Mitt Romney, au anunţat televiziunile americane.

La ora locală 21.00 (4.00, ora României), scrutinul se încheiase în 39 dintre cele 50 de state, după închiderea secţiilor de votare din Colorado, Wisconsin şi Minnesota, observate atent în bătălia dintre cei doi politicieni, în care rezultatele parţiale erau presa strânse imediat, pentru a proclama un învingător.04:40 – Rezultate estimate în alegerile prezidenţiale americane – presă


Preşedintele democrat în exerciţiu Barack Obama a obţinut 79 de mandate din partea “marilor electori”, iar adversarul său republican Mitt Romney 88, la ora 2.00 GMT (4.00, ora României), potrivit unor estimări difuzate de posturi americane de televiziune, relatează AFP.

 

Pentru a fi ales, este necesar ca un candidat să obţină majoritatea voturilor “marilor electori”, adică 279 din totalul de 538.


În dreptul numelui statului este scris numărul de mari electori obţinuţi. Învingătorul în scrutinul dintr-un stat obţine toate mandatele, cu excepţia statelor Maine şi Nebraska, care le repartizează în mod proporţional.

 

REZULTATELE CUNOSCUTE DEJA

OBAMA:

Connecticut 7
District of Columbia 3
Delaware 3
Illinois 20
Maine 4
Maryland 10
Massachusetts 11
New Jersey 14
Rhode Island 4
Vermont 3

ROMNEY:

Alabama 9
Arkansas 6
South Carolina 9
Georgia 16
Indiana 11
Kentucky 8
Mississippi 6
Oklahoma 7
Tennessee 11
West Virginie 5

TOTAL:
Obama: 79
Romney: 88

REZULTATE ÎN AŞTEPTARE (potrivit mediei sondajelor)

STATE-CHEIE ALE CĂROR REZULTATE SUNT NESIGURE

North Carolina 15
Colorado 9
Florida 29
Iowa 6
Michigan 16
Missouri 10
Nevada 6
New Hampshire 4
Ohio 18
Pennsylvania 20
Virginie 13
Wisconsin 10

STATE FAVORABILE LUI OBAMA

California 55
Hawaï 4
Minnesota 10
New Mexico 5
New York 29
Oregon 7
Washington 12

STATE FAVORABILE LUI ROMNEY

Alaska 3
Arizona 11
North Dakota 3
South Dakota 3
Idaho 4
Kansas 6
Louisiana 8
Montana 3
Nebraska 5
Texas 38
Utah 6
Wyoming 3
04:00 – Obama învinge în Ohio, Florida, New Hampshire şi Pennsylvania Romney în Virginia – previziuni CNN

 

Preşedintele democrat Barack Obama învinge în statele-cheie Ohio, Florida, New Hampshire şi Pennsylvania, iar adversarul său republican în Virginia, în urma închiderii secţiilor de votare din aceste state, potrivit unor previziuni CNN.


Potrivit previziunilor postului american, Obama obţine 58%, iar Romney 41% în scrutinul prezidenţial din Ohio, în nordul Statelor Unite, în care votează 18 “mari electori”.

 

În Florida (29 de “mari electori”), Obama obţine 51% din voturile exprimate, iar Romney 49%, iar în New Hampshire (4 “mari electori”), democratul obţine 62%, iar republicanul 37%, potrivit acestor previziuni. De asemenea, Obama este prezentat ca învingător de către CNN şi în statul-cheie Pensylvania (20 de “mari electori”), unde obţine 56% din voturi, în timp ce Romney obţine 43%.

 

În schimb, Romney învinge, potrivit CNN, în Virginia (13 “mari electori”), cu 56%, în timp ce Obama obţine 43% din voturi.Votarea pentru preşedinţia americană se încheie în Florida şi în alte 15 state

 

Secţiile de votare din cadrul alegerilor prezidenţiale s-au închis marţi la ora locală 20.00 (miercuri, 3.00, ora României) în alte 16 state, inclusiv Florida, cel mai populat stat-cheie în cadrul scrutinului, unde victoria este adesea decisivă pentru un candidat la Casa Albă.

 

  După închiderea secţiilor de votare în nouă state, anterior, marţi seara, scrutinul s-a încheiat şi în statele-cheie Florida, Pensylvania, New Hampshire, care sunt observate îndeaproape pentru influenţa pe care au asupra rezultatului final, dar şi alte 12 state.Cursa prezidenţială se anunţă strânsă în statele-cheie Ohio şi Virginia


Scrutinul prezidenţial american se anunţa foarte strâns marţi seara în statele-cheie Ohio şi Virginia, unde, după închiderea secţiilor de votare, primele estimări ale presei americane nu permiteau să fie desemnat un învingător.

 

În Ohio, Virginia, North Carolina, South Carolina şi Georgia, rezultatele nu erau cunoscute marţi seara.

 

Rezultatul din Ohio este deosebit de urmărit, având în vedere că niciun republican nu a reuşit să ajungă la Casa Albă fără să obţină o victorie în acest stat industrial din nordul Statelor Unite, în care votează 18 “mari electori”.


Virginia, în mod istoric un stat conservator dar în care democratul Obama a obţinut o victorie în 2008, este susceptibil să încline fie către o tabără, fie spre cealaltă.

 

Votul continua marţi seara în vasta majoritate a unei ţări care se întinde pe şase fusuri orare.


02.40 – Scrutinul prezidenţial american se închide în alte trei state, inclusiv Ohio


Secţiile de votare din cadrul alegerilor prezidenţiale americane s-au închis marţi la ora locală 19.30 (miercuri, 2.30, ora României) în alte trei state, inclusiv Ohio, considerat un stat-cheie atât pentru preşedintele Barack Obama, cât şi pentru adversarul său Mitt Romney.

 

Secţii de votare s-au mai închis în North Carolina şi în West Virginia, dar rezultatul din Ohio este mai urmărit ca niciodată, deoarece niciun republican nu a reuşit să ajungă la Casa Albă fără să obţină o victorie în acest stat industrial din nordul Statelor Unite.Romney obţine victoria în Indiana şi Kentucky, Obama în Vermont


Mitt Romney a obţinut victoria în două prime state tradiţional republicane, Indiana şi Kentucky, iar preşedintele în exerciţiu Barack Obama obţine victoria în Vermont, un fief democrat, anunţă televiziunile americane.

Candidatul republican a fost prezentat ca învingător în aceste două state, iar Obama în Vermont, potrivit posturilor de televiziune CNN, ABC, NBC şi Foxnews.

 

Secţiile de votare din şase state s-au închis, inclusiv în statul-cheie Virginia

  Secţiile de votare din cadrul scrutinului prezidenţial din şase state s-au închis, inclusiv cele din statul-cheie Virginia, marţi, la ora locală 19.00 (miercuri, 2.00, ora României), relatează AFP.

În estul Statelor Unite, statele Georgia, Indiana, Kentucky, South Carolina, Vermont şi Virginia au încheiat operaţiunile de votare. Virginia, un stat în mod tradiţional conservator dar în care democratul Barack Obama a obţinut victoria în 2008, este susceptibil să voteze fie pentru o tabără, fie pentru cealaltă.

 

Sursa foto: CNN