x


  • EUR
    4.8393
    USD
    4.2695
string(16) "instant-articles"

ALERTĂ! Centrala de la CERNAVODĂ ne poate scăpa de CANCER

La centrala nucleară de la Cernavodă se va produce un izotop medical pentru tratatamentul cancerului.

Author: Mihai Voican | Sursa: E-NERGIA | Publicat: 14.08.2019, 13:16

Conducerea Nuclearelectrica a prezentat un proiect inedit de diversificare a activității centralei nucleare de la Cernavodă, și anume producția unui izotop al cobaltului, chiar în reactoarele existente, care are aplicativitate medicală, în domeniul oncologic.

 

Iată mai întâi extrasul din prezentarea companiei pe marginea acestui subiect.

“O alta cooperare internationala recenta din luna iulie este incheierea unui MoU (memorandum de înțegere-n.red.) cu Nordion Canada, cel mai mare furnizor la nivel global de Cobalt 60. Acest MoU este neangajant si vizeaza evaluarea potentialului de a produce in reactoarele de la CNE Cernavoda Cobalt 60. Acest izotop este produs in reactoarele nucleare din cobalt 59. In prezent, la nivel global, exista 22 de reactoare care produc cobalt 60, dintre care 10 sunt CANDU, in Canada, Argentina si China. Tehnologia de producere a Co 60 a fost dezvoltata de Nordion si AECL Canada.

Explorarea posibilitatii de a produce acest izotop la Cernavoda este un mare pas inainte pentru industria nucleara din Romania de a valorifica inca unul din efectele benefice ale operarii de centrale nucleare, in acest caz pentru sistemul medical. Vrem sa devenim parte a comunitatii internationale de Co 60 pentru ca intelegem importanta pentru sanatate pe care acest izotop o are. De asemenea, reprezinta o diversificare pentru SNN si implicit inca o sursa de venit.

Decizia, luata in urma studiilor si analizelor tehnice, de a produce Cobalt 60 nu va afecta in niciun fel securitatea nucleara si productia. Recoltarea acestuia se va realiza in timpul opririlor planificate.

Orice cooperare internationala vine cu avantaje clare pentru companie, diferite medii, sistem energetic, angajati. Insularizarea si autosuficienta sunt total contraproductive”.

Iată o explicație simplă a mecanismului. Producția acestui izotop medical este fezabilă în centralele nucleare de tip CANDU care folosesc uraniu natural și apă grea și nu necesită modificări substanțiale ale designului reactoarelor. Paractic, barele de control ale reacției, care sunt construite dintr-un oțel special, pot fi înlocuite cu bare din cobalt, iar reacția din interiorul reactorului face ca acest cobalt să devină radioactiv (Cobalt 60). Ulterior, când barele de control se înlocuiesc, acest izotop al cobaltului este destinat industriei medicale.

 

Articolul integral pe E-NERGIA