AcasăEconomieAlertă la granița cu România! Au fost depistate primele cazuri de „flurona”

Alertă la granița cu România! Au fost depistate primele cazuri de „flurona”

Primele cazuri de infectare cu coronavirus și gripă au fost detectate în rândul vecinilor de la vest. Deși nu este o situație des întâlnită, și în Spania au fost semnalate mai multe astfel de cazuri.

În Ungaria au fost detectate primele cazuri de infectare simultană cu gripă şi cu coronavirusul SARS-CoV-2, o combinaţie denumită „flurona”, creată din alăturarea cuvintelor „flue” (gripă în engleză) şi corona, potrivit presei locale citată marţi de EFE, conform Agerpres.

Laboratorul privat Neumann Labs a identificat două cazuri de flurona la doi tineri cu vârste de sub 30 de ani, potrivit ziarului digital Nepszava.

Majoritatea infectărilor din Ungaria sunt cu Omicron

Pe de altă parte, acelaşi laborator a informat că 78% dintre noile cazuri de coronavirus detectate de centru reprezintă infecţii cu noua variantă Omicron. Potrivit informaţiilor publicate marţi de autorităţile sanitare din Ungaria, varianta Omicron reprezintă deja 11 la sută dintre noile contagieri la nivel naţional.

În Ungaria în ultimele săptămâni a scăzut numărul noilor cazuri şi al deceselor asociate COVID-19, însă experţii avertizează în umătoarele săptămâni ar putea avea loc un al cincilea val de contagieri, din cauza răspândirii variantei Omicron. În ultimele 24 de ore în această ţară de 9,7 milioane de locuitori au fost detectate 2.429 noi cazuri de COVID-19 şi 83 de decese.

Deşi Ungaria a lansat în urmă cu un an un program accelerat de imunizare a populaţiei, utilizând inclusiv vaccinuri neautorizate de Uniunea Europeană, precum cel chinezesc Sinopharm şi cel rusesc Sputnik V, nivelul de vaccinare a stagnat. În prezent, doar 62% din populaţie a fost vaccinată cu schema completă, în timp ce 33% a primit şi cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID-19.

În Spania au fost semnalate primele cazuri de „flurona”

De asemenea, regiunea spaniolă Catalonia a identificat mai multe cazuri de „flurona”, adică infectarea simultană cu gripă şi coronavirusul SARS-CoV-2, primele descoperite în Spania, dar acestea sunt puţine şi nu prezintă o evoluţie mai severă decât infectarea doar cu coronavirus, relata luni aceeași sursă.

Deşi nu este o situaţie des întâlnită, într-o perioadă cu circulaţie virală intensă poate surveni coexistenţa a doi patogeni într-un organism, explică un medic spaniol, Gemma Craywinckel, precizând că deocamdată nu s-a observat ca aceste cazuri să fie mai grave decât COVID-19 singur.

Spania trece în prezent prin al şaselea val de COVID-19, mai virulent decât cele precedente şi alimentat de noua variantă Omicron a coronavirusului, înregistrând pe o perioadă de 14 zile (actualizată ultima dată joi) o rată de incidenţă de 1.775 de infectări la o sută de mii de locuitori. Capacitatea la ATI este ocupată în proporţie de 19% pe ansamblul Spaniei şi de peste 37% în regiunea Catalonia.

Ultimele Articole