Alertă pentru băutorii de cafea: Aceasta riscă să dispară!

Cafeaua este, totodată, și o mare afacere: exporturile mondiale ale acestui produs au totalizat 28,6 miliarde dolari, în 2013. După petrol, cafeaua este cea mai tranzacționată marfă din lume.

 

Din păcate, vestea proastă este că, în următorii ani, cafeaua ar putea deveni din ce în ce mai rară, din cauză că va fi tot mai greu de obținut.

 

Publicația Quartz evidențiază două cauze principale care ar putea duce la dispariția sau, în cel mai bun caz, la diminuarea cantității de cafea de pe mapamond.

 

În primul rând, este vorba despre Hemileia vastatrix, cunoscută și sub numele de rugina arborelui de cafea sau boala roya. Este o ciupercă parazit care trăiește pe frunzele arborelui de cafea. Într-un singur an agricol, 2012-2013, această ciupercă a provocat pierderi de aproape 499 milioane de dolari pentru cultivatorii de cafea din America Centrală.

 

Originară, cel mai probabil, din Africa de Est, rugina arborelui de cafea îi infectează frunzele pe care apar pete de culoare galben pal care nu permit fotosinteza, lăsând astfel planta în imposibilitatea de a respira. Ciuperca a ajuns pentru prima dată în emisfera vestică în anii 1970, când a distrus mai mult de jumătate din culturile din America Centrală, după ce a fost răspândită de vânt și prin intermediul hainelor lucrătorilor migranți.

 

A doua cauză ce amenință existența cafelei ține de schimbările climatice. Încălzirea globală grăbește răspândirea acestei ciuperci ucigașe, arată un raport al National Geographic. Totodată, căldura excesivă cauzează secete nemaivăzute până acum pe plantațiile de cafea. Combinația devastatoare dintre schimbările climatice și boala arborelui de cafea ar putea distruge peste două cincimi din culturile de cafea din America Centrală.

 

Cercetătorii caută o soluție la aceste probleme, creând specii de cafea rezistente la această boală. Dar aceste culturi presupun o gamă limitată de gene, în timp ce ciuperca este în continuă evoluție. Iar arborele de cafea nu poate ține pasul cu boala.

 

Și în 2010 rugina arborelui de cafea a avut o formă foarte agresivă în Guatemala și Columbia. Până în 2013, ciuperca infectase trei sferturi din culturile din El Salvador și peste două treimi din cele din Guatemala și Costa Rica. În toate cele trei state a fost declarată situație de urgență la nivel național și au fost alocate fonduri suplimentare pentru pesticide.

 

Temperaturile prea ridicate sunt o amenințare deosebită pentru Arabica, un soi ce reprezintă 70% din producția mondială de cafea și care are nevoie de o climă mai răcoroasă pentru a crește. Un studiu recent a estimat că, până în anul 2080, din cauza încălzirii globale, temperaturile vor fi mult prea ridicate în cel mai bun caz pentru două treimi dintre plantațiile de cafea Arabica.

 

Aceste probleme i-ar afecta nu numai pe băutorii de cafea, ci și pe micii fermieri din America Centrală, unde traiul a milioane de oameni depinde de roada arborelui de cafea. 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed