x


  • EUR
    4.8350
    USD
    4.3049
string(12) "curs-valutar"

ALERTĂ! Un nou minim istoric pentru leu

Leul a mai pierdut, vineri, 0,17 % din valoare în raport cu moneda unică, cursul anunțat de BNR fiind stabilit la 4,7648 lei/euro.

Author: Mihai Voican | Sursa: ȘTIRILE PROTV | Publicat: 25.01.2019, 13:13

Vineri dimineaţa, pe piaţa interbancară, intervalul de tranzacţionare pentru euro/leu era cuprins între 4,7610 şi 4,7752 lei.

 

Potrivit economistului-şef al BCR, Horia Braun, deprecierea leului consemnată vineri dimineaţa este mai degrabă rezultatul faptului că joi nu a fost zi de tranzacţionare în România în schimb leul s-a putut cota de către dealeri internaţionali şi atunci cursul a reflectat mai degrabă nişte fluxuri şi/sau cotaţii în afara pieţei locale.

 

“Sincer cred că deprecierea din această dimineaţă e mai degrabă rezultatul faptului că ieri nu a fost zi de tranzacţionare în România în schimb leul s-a putut cota de către dealeri internaţionali şi atunci cursul a reflectat mai degrabă nişte fluxuri şi/sau cotaţii în afara pieţei locale. Eu unul nu cred ca avem de-a face cu un atac speculativ, în sensul ca unii jucători de pe piaţă să parieze pe o depreciere puternică a leului punând în joc sume mari. Pare mai degrabă o repoziţionare a participanţilor la piaţă într-o zonă mai sigură, dată fiind incertitudinea privind parametri în care vor opera în viitor pieţele financiare din România. Avem incertitudini privind valoarea taxei pe activele bancare (în sensul în care aceasta va depinde de nivelul ROBOR) şi a impactului sau asupra economiei, incertitudini privind viitorul sistemului de pensii private obligatorii, privind investiţiile din domeniul energetic şi telecom s.a.m.d. De asemenea, poziţia BNR este una dificilă în contextul poziţiei actuale a economiei româneşti, aflată într-un ciclu de expansiune care venit însă mână în mână cu erodarea competitivităţii şi a dus la umflarea deficitului extern”, a spus Horia Braun, citat de Agerpres.

 

El a afirmat că un curs mult depreciat periclitează obiectivul de atingere a ţintei inflaţioniste, deci e un reglaj foarte fin aici pe care política monetară a BNR trebuie să îl asigure.