Alimentaţia oamenilor este mai puţin diversă ca oricând. Jumătate din caloriile consumate la nivel global provin de la trei plante

Din cele aproape 6.000 de plante care au fost consumate de oameni de-a lungul istoriei cunoscute, în prezent doar trei asigură 50 la sută din caloriile consumate la nivel global: grâul, orezul şi porumbul, scrie The Guardian.

Iar dacă mai adăugăm şi cartofii, orzul, uleiul de palmier, soia şi zahărul, avem 75% din toate caloriile consumate. Acest lucru poate părea bizar, dată fiind varietatea enormă de produse alimentare care pot fi cumpărate din hipermarketuri, spune Polly Russell, specializată în istoria alimentaţiei, însă bogăţia ofertei este doar o iluzie.

„Aparent avem o gamă incredibilă de varietăţi, poate mai mult ca oricând, când vine vorba de numărul produselor disponibile pentru consumatori. Însă diversitatea recoltelor, la nivel global a scăzut. Marea majoritate a produselor pe care le vedem în magazine sunt făcute cu un număr limitat de ingrediente, precum grâul, porumbul, uleiul de palmier şi soia”, spune aceasta.

Saladino, un scriitor specializat în alimentaţie, spune la rândul său că diversitatea dispare, treptat, şi când vine vorba de soiuri, nu doar de specii. „Producţia de seminţe în toată lumea este controlată doar de patru corporaţii. Iar mai bine de jumătate din brânzeturile fabricate la nivel mondial folosesc enzime fabricate de aceeaşi companie daneză”, spune acesta. Lipsa de diversitate înseamnă şi o lipsă de alternative în cazul în care culturile agrigole dominate ar fi afectate de o calamitate, spun specialiştii.

Marea majoritate a culturilor moderne de grâu, porumb şi orez sunt formate din varietăţi făcute să dea o producţie mare la hectar, un lucru necesar pentru a putea satisface nevoile unei populaţii în creştere. Însă astfel de varietăţi au rădăcini mai care intră mai puţin adânc în sol, ceea ce le face dependente de îngrăşăminte chimice şi sunt mai vulnerabile la dăunători, ceea ce le face dependente de pesticide.

Astfel de soiuri le-au înlocuit pe cele folosite până în secolul 20, care aveau rădăcini mai adânci şi care se adaptau mai uşor la condiţiile locale.

„Soluţiile găsite după război au înfăptuit miracolul de a putea hrăni milioane de oameni, dar au redus şi biodiversitatea şi au dus la despăduriri, la favorizarea monoculturilor şi la probleme publice de sănătate”, spune Polly Russell. „Gusturile, la nivel global, s-au uniformizat, iar diversitatea a dispărut. Ne obişnuim tot mai mult să consumăm alimente dulci”, spune Dan Saladino. Obezitatea a devenit, în prezent, a cincea cea mai frecventă cauză de deces, la nivel mondial, arată statisticile. Iar cazurile s-au triplat în ultimii 50 de ani.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed