Alimente pe care le consumăm zilnic şi care sunt mai sărate decât chipsurile.Te-ai fi aşteptat la aşa ceva?

Cu toate acestea, oamenii continuă să consume zilnic mai multă sare decât este recomandat, mergând chiar cu până la 1000 de miligrame mai mult decât doza zilnică necesară, care este de 2.300 de miligrame pe zi, respectiv aproximativ o linguriţă de sare, scrie The Huffington Post.

 

În plus, persoanele care au trecut de 51 de ani, cele care au hipertensiune arterială, diabet sau cele care au afecţiuni ale rinichilor ar trebui să-şi limiteze consumul de sare la doar 1.500 de miligrame de sodiu pe zi.

 

Este însă mai uşor de spus decât de făcut şi asta pentru că la tot pasul întâlneşti alimente ce conţin un nivel ridicat de sare fără ca noi să ne dăm seama. ToţI ştim că nu e bine să consumi chipsuri în cantităţI mari şi că alimentele procesate sunt extrem de dăunătoare, din punctul acesta de vedere, însă puţini ştiu că şi alimentele pe care le consumăm la micul dejun au sare din belşug.

 

Iată o listă de opt alimente la care nu ne-am fi aşteptat să fie trecute pe lista celor cu un conţinut ridicat de sare, mai mult chiar decât se găseşte în blamatele chipsuri (o porţie de chipsuri are 170 de miligrame de sodiu):

 

Cerealele. Pentru că majoritatea cerealelor au un gust dulce, este greu să crezi că acestea ar putea avea un conţinut mare de sare. Dar este adevărat. O porţie de fulgi de porumb are 212 miligrame de sare, una de fulgi de tărâţe are 220 de miligrame, iar fulgii de ovăz au 246 de miligrame.

 

Sosul de roşii. Este uşor să pierdem controlul atunci când folosim sosul de roşii sau alte sosuri. O porţie de sos de roşii ar trebui să însemne cam jumătate de ceaşcă. Într-o astfel de cantitate am putea găsi până la 600 de miligrame de sodiu.

 

Pâinea. Nu orice tip de pâine conţine o cantitate mai mare de sare decât chipsurile, însă tendinţa este de a consuma multă pâine. În funcţie de tipul de pâine, o felie poate conţine între 100 şi 200 de miligrame de sodiu şi este greu de crezut că mulţi dintre noi ne limităm la a consuma doar o felie de pâine. Aici se adaugă şi covrigii, chiar şi cei dulci, cu scorţişoară sau stafide, care pot avea între 180 şi 250 de miligrame de sare.

 

Băuturile pe bază de cafea. Cei care optează pentru cafeaua servită fără lapte sau lapte dietetic sau fără îndulcitori naturali, aceia au mai multe şanse de a avea un mic dejun sănătos. Însă dacă suntem fani ai cafelelor pe care le găsim la magazinele de specialitate, atunci lucrurile se schimbă. Pentru că aceste cafele pot avea între 200 şi 300 de miligrame de sodiu.

 

Legumele conservate. Tuturor ne-ar plăcea să mâncăm numai legume proaspete, însă acest lucru nu este întotdeauna posibil, astfel că apelăm la conserve. Acestea ar putea fi o alegere bună dacă legumele ar fi conservate imediat după recoltare, însă de cele mai multe ori ele reprezintă o sursă bogată de sare. Astfel o ceaşcă dintr-o conservă de legume poate avea între 240 şi 800 de miligrame de sodiu, care este adăugat pentru a prelungi durata de valabilitate a produsului.

 

Condimentele. O porţie de ketchup înseamnă o lingură obişnuită şi conţine 167 de miligrame de sare, respectiv 7 la sută din cantitatea zilnică recomandată. Dar la o singura masă se poate consuma mai mult de o lingură. O cantitate similară de muştar poate avea 150 de miligrame de sodiu.

Este însă mai uşor de spus decât de făcut şi asta pentru că la tot pasul întâlneşti alimente ce conţin un nivel ridicat de sare fără ca noi să ne dăm seama. ToţI ştim că nu e bine să consumi chipsuri în cantităţI mari şi că alimentele procesate sunt extrem de dăunătoare, din punctul acesta de vedere, însă puţini ştiu că şi alimentele pe care le consumăm la micul dejun au sare din belşug.

Iată o listă de opt alimente la care nu ne-am fi aşteptat să fie trecute pe lista celor cu un conţinut ridicat de sare, mai mult chiar decât se găseşte în blamatele chipsuri (o porţie de chipsuri are 170 de miligrame de sodiu):

Cerealele. Pentru că majoritatea cerealelor au un gust dulce, este greu să crezi că acestea ar putea avea un conţinut mare de sare. Dar este adevărat. O porţie de fulgi de porumb are 212 miligrame de sare, una de fulgi de tărâţe are 220 de miligrame, iar fulgii de ovăz au 246 de miligrame.

Sosul de roşii. Este uşor să pierdem controlul atunci când folosim sosul de roşii sau alte sosuri. O porţie de sos de roşii ar trebui să însemne cam jumătate de ceaşcă. Într-o astfel de cantitate am putea găsi până la 600 de miligrame de sodiu.

Pâinea. Nu orice tip de pâine conţine o cantitate mai mare de sare decât chipsurile, însă tendinţa este de a consuma multă pâine. În funcţie de tipul de pâine, o felie poate conţine între 100 şi 200 de miligrame de sodiu şi este greu de crezut că mulţi dintre noi ne limităm la a consuma doar o felie de pâine. Aici se adaugă şi covrigii, chiar şi cei dulci, cu scorţişoară sau stafide, care pot avea între 180 şi 250 de miligrame de sare.

Băuturile pe bază de cafea. Cei care optează pentru cafeaua servită fără lapte sau lapte dietetic sau fără îndulcitori naturali, aceia au mai multe şanse de a avea un mic dejun sănătos. Însă dacă suntem fani ai cafelelor pe care le găsim la magazinele de specialitate, atunci lucrurile se schimbă. Pentru că aceste cafele pot avea între 200 şi 300 de miligrame de sodiu.

Legumele conservate. Tuturor ne-ar plăcea să mâncăm numai legume proaspete, însă acest lucru nu este întotdeauna posibil, astfel că apelăm la conserve. Acestea ar putea fi o alegere bună dacă legumele ar fi conservate imediat după recoltare, însă de cele mai multe ori ele reprezintă o sursă bogată de sare. Astfel o ceaşcă dintr-o conservă de legume poate avea între 240 şi 800 de miligrame de sodiu, care este adăugat pentru a prelungi durata de valabilitate a produsului.

Condimentele. O porţie de ketchup înseamnă o lingură obişnuită şi conţine 167 de miligrame de sare, respectiv 7 la sută din cantitatea zilnică recomandată. Dar la o singura masă se poate consuma mai mult de o lingură. O cantitate similară de muştar poate avea 150 de miligrame de sodiu.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed