Almodovar, Mario Vargas Llosa şi alţi intelectuali, împotriva separatismului din Catalonia

0
Almodovar, Mario Vargas Llosa şi alţi intelectuali, împotriva separatismului din Catalonia

‘Mai multe sute de intelectuali şi cunoscuţi profesionişti au semnat un apel în favoarea stângii şi federalismului, ca răspuns la secesionismul în creştere stimulat de guvernul’ catalan şi de alte forţe politice apropiate naţionalismului, începe manifestul, publicat în cotidianul de centru-stânga.

 

‘Separatiştii îşi transformă ideea particulară asupra Spaniei în ţap ispăşitor, pe care apasă toate problemele’, inclusiv marile dificultăţi provocate de criza economică şi financiară, continuă semnatarii, între care scriitori, actori, economişti şi responsabili politici din întreaga Spanie.

 

Catalonia, regiune autonomă cu cele mai mari datorii, se află în conflict deschis cu guvernul central spaniol, care s-a opus în septembrie propunerii acesteia cu privire la o mai mare autonomie bugetară.

 

Preşedintele regiunii, Artur Mas, liderul coaliţiei naţionaliste Convergencia i Unio /Ciu/, a convocat alegeri anticipate pentru 25 noiembrie. În caz de victorie el promite să organizeze un referendum cu privire la independenţa Cataloniei.

 

Potrivit unui sondaj de opinie publicat duminică de revista catalană El Periodico, 50,9% din 2.000 de locuitori ai regiunii intervievaţi s-au declarat în favoarea unui stat independent. Acest procent scade însă la 40,1 în cazul în care independenţa ar fi însoţită de ieşirea din Uniunea Europeană /UE/, conform unei anchete realizate în perioada 29 octombrie-1 noiembrie de Gesop, pentru postul de televiziune Telecinco.