Alpinistul Constantin Lăcătuşu încearcă ascensiunea în premieră mondială a vârfului Tsartse

0
Alpinistul Constantin Lăcătuşu încearcă ascensiunea în premieră mondială a vârfului Tsartse

Vârful Tsartse face parte din masivul Mukut Himal, grupul himalayan Dhaulagiri, şi este situat în nordul Nepalului, în apropierea graniţei cu China. Vârful este încă neurcat de om, deşi a fost încercat în ultimii ani de alpinişti din Japonia, Franta, SUA, Germania şi România.

 

Lăcătuşu, împreună cu germanii Frank Meutzner şi Goetz Wiegand, a încercat fără succes acest vârf în 2006 şi 2012. În cursul acestor tentative, românul şi cei doi colegi germani au urcat însă în premieră absolută vârful botezat Europa (6.403 m, cel mai înalt din masiv) şi Tashi Kang (6.386 m, al doilea pisc din masiv, Tsartse fiind fiind al treilea).

 

În prezent, Tsartse este dorit de alpinişti din SUA, Japonia şi Franţa, dar echipa germano-română a identificat o posibilă rută spre vârf în cursul tentativelor din 2006. Tsartse este înconjurat din toate părţile de versanţi stâncoşi dificili, care îl apără aidoma unei fortăreţe până în prezent inexpugnabile.

 

Expediţia este continuarea unui început de drum pentru alpinismul românesc, prin trecerea de la repetarea unor ascensiuni “clasice” la realizarea de premiere în munţii înalţi ai Terrei.

 

Lăcătuşu este şi realizator de documentare, filmările lui realizate în toată lumea fiind premiate de mai multe ori. Informaţiile privind progresul expediţiei Tsartse 2013 vor fi transmise prin satelit.

 

Expediţia se va desfăşura între 6 mai – 4 iunie 2013.