AcasăEconomieAlte trei nave cu cereale au plecat din porturile ucrainene şi se...

Alte trei nave cu cereale au plecat din porturile ucrainene şi se îndreaptă spre Turcia pentru a fi supuse inspecţiilor, anunţă Ministerul turc al Apărării

Cele trei nave transportă o încărcătură totală de 58.000 de tone de porumb.

O primă încărcătură de cereale exportată de către Ucraina de la invazia rusă a plecat din portul Odesa, luni.

Nava a traversat Marea Neagră în baza unui acord semnat între Ucraina, Rusia, Turcia şi ONU, a trecut miercuri inspecţia la Istanbul, iar ulterior, cargoul şi-a continuat drumul spre Liban.

Ucraina este unul dintre principalii exportatori de grâu ai lumii, iar stocurile de cereale blocate în porturile de la Marea Neagră exacerbau creşterea bruscă a preţurilor alimentelor şi iscau temeri cu privire la declanşarea unei crize mondiale a foametei.

Navele care au plecat vineri din Ucraina fac parte din cele peste douăsprezece nave de marfă care au fost încărcate cu cereale şi blocate în porturile de la Marea Neagră de la începutul invaziei ruse, la sfârşitul lunii februarie.

Zeci de mii de tone de cereale au ieşit din porturile blocate odată cu aceste transporturi, însă reprezintă doar o parte din cele 20 de milioane de tone de cereale despre care Ucraina susţine că sunt blocate în silozurile şi porturile ţării şi care trebuie exportate pentru a face loc noii recolte.

 

Ultimele Articole