x


  • EUR
    4.8730
    USD
    4.1103
string(11) "actualitate"

Am scăpat de carantină! Nelu Tătaru a dat marea veste. În ce situație se află România

Nelu Tătaru vine cu noi vești pentru români în contextul creșterii accentuate a cazurilor de coronavirus.

Autor: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 08.07.2020, 9:45

Ministrul Sănătății susține că, în acest moment, nu se ia în calcul varianta carantinării vreunei localități din România, în contextul în care de câteva săptămâni, țara noastră se confruntă cu o creștere a cazurilor de infectare cu noul coronavirus. 

Totodată, ministrul a explicat că în prezent, ne aflăm la ”a doua cocoașă” a primului val de COVID-19, iar situația pacieților în stare gravă, internați la terapie intensivă poate fi încă gestionată.

“Suntem pe a doua pantă ascendentă, suntem pe a doua cocoașă. Acum trei săptămâni, trei săptămâni jumătate, eram pe transmitere 0,6-0,7, acum suntem pe transmitere comunitară de 1,4. Avem un număr crescut de cazuri, rămâne să le putem gestiona”, a declarat Nelu Tătaru, pentru Antena 3, adăugând că se așteaptă ca legea care reglementează condițiile izolării și internării pacienților cu COVID-19 să treacă de Parlament și să poată fi pusă în aplicare.

Totodată, ministrul Sănătății a precizat că nu este exclusă o revenire la starea de urgență, însă o decizie în acest sens poate fi luată doar în urma unei analize și a unor recomandări venite de la Institutul Național de Sănătate Publică.

“Dacă ne uităm, 31 de decese în ultimele 24 de ore, 35 cel mai mare număr se înregistra pe 8 mai. Urmărim, evaluăm, nu avem o suprasolicitare în terapie intensivă chiar dacă avem 237 de cazuri în terapiile intensive.

Creșterea acestui număr ne arată și gravitatea cazurilor noi. Aevem 397 de cazuri în ultimele 24 de ore, din 11.800 de teste efectuate, rămânem pe aceeași creștere accentuată într-un context de transmitere comunitară accentuată”, a mai spus Nelu Tătaru.

 

Întrebat dacă se ia în calcul carantinarea unor localități, ministrul a precizat că nu se pune problema de o astfel de decizie. 

„În acest moment nu avem focare care să necesite izolare sau un alt grad al stării de alertă”, a spus ministrul. 

 

Cu toate acestea, Nelu Tătaru a precizat că nu s-a discutat până acum despre carantinarea vreunei localități sau a Capitalei, menționând că specialiștii evaluează fiecare focar de coronavirus din țară.

”Noi analizăm fiecare localitate, nu doar Bucureștiul, fiecare caz în parte, și în mod deosebit cazurile severe, cele din terapie intensivă, precum și cele care aglomerază în acest moment unitățile de primiri urgențe. (…) Suntem în momentul în care anchetele epidemiologice își fac treaba, evaluăm fiecare focar constituit, în acest moment nu avem focare care să necesite izolare sau un alt grad al stării de alertă”, a mai spus Nelu Tătaru.