AcasăActualitateAmbasada SUA: România rămâne un aliat de nădejde, indiferent de ce decizie...

Ambasada SUA: România rămâne un aliat de nădejde, indiferent de ce decizie ia cu privire la F-16

Premierul Emil Boc a declarat miercuri că nu există bani pentru cele 24 de avioane F-16 second hand, a căror achiziţionare a fost aprobată în luna martie de Consiliul Suprem de Apărate a Ţării. Întrebat de un ziarist dacă există în acest moment banii necesari achiziţionării avioanelor F-16, premierul a răspuns scurt: “Nu!”.

“Acest aspect reprezintă responsabilitatea Guvernului României şi a Ministerului Apărării Naţionale. România este şi va rămâne un aliat de nădejde al SUA, indiferent de ce decizie se va lua cu privire la acest contract”, a comentat joi Ambasada SUA, la solicitarea NewsIn.

CSAT a aprobat în data de 23 martie 2010 achiziţionarea a 24 de avioane F-16 la mâna a doua, propunerea urmând să fie supusă aprobării Parlamentului. Preţul avioanelor s-ar ridica la circa 1,3 miliarde de dolari.

Ulerior, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat că în prezent achiziţionarea de avioane multirol F-16 ar fi “de neacceptat”, pentru că România nu îşi permite să aloce 1% din PIB pentru achiziţii militare.

Potrivit MApN, achiziţia aeronavelor F-16 în uz va face obiectul unui acord între guvernele României şi Statelor Unite ale Americii. “Valoarea proiectului este de aproximativ 1,3 miliarde dolari SUA, costurile incluzând: 24 avioane revitalizate şi complet echipate, asistenţă tehnică pentru o perioadă de 3-5 ani şi pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregătirea personalului navigant şi tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, muniţia, armamentul, costuri administrative”, a explicat MApN.

Potrivit ziarului Gândul, în data de 3 august 2010 a expirat cel de-al doilea termen convenit de SUA şi România pentru plata primei tranşe, de 750 de milioane de dolari, din totalul de 1,3 miliarde de dolari, la cât a fost stabilit costul programului F16. Primul termen fusese fixat pentru 3 iunie, dar SUA au acordat României o prelungire de două luni, susţine Gândul.

Ultimele Articole