Ambasadorul britanic la București: Vrem ca Uniunea Europeană fără noi să aibă succes

„Londra este unul dintre cele mai multiculturale orașe din lume. Acest aspect face parte din ADN-ul britanic și va continua. Marea Britanie rămâne un loc foarte important pentru companii internaționale care doresc să își desfășoare activitatea acolo, cu scopul de a face afaceri cu restul Europei și restul lumii, pentru că exact așa vede lucrurile și Marea Britanie”, a spus diplomatul.

El a subliniat că Marea Britanie nu părăsește Europa, ci UE, dar își dorește ca Uniunea să fie una de succes pentru celelalte țări rămase.

Cât privește recentul atac de la Londra, Brummell a declarat că acesta a fost unul atroce, împotriva valorilor democrației și libertății de exprimare și că Marea Britanie intenționează să colaboreze cu țările europene în lupta antiterorism și după ce va părăsi Uniunea Europeană.

Ambasadorul britanic a vorbit și despre vizita oficială pe care Prințul Charles o va efectua, săptămâna viitoare, în România, despre care spune că reprezintă „celebrarea” forței legăturilor dintre cele două țări.

AGERPRES: Pe 29 martie, Marea Britanie va pune în aplicare articolul 50, ceea ce înseamnă că va începe procesul de ieșire din Uniunea Europeană. Cum vedeți, în acest moment, Uniunea Europeană fără Marea Britanie și Marea Britanie fără Uniunea Europeană?
Paul Brummell: Cred că esențialul, pentru noi, este că părăsim Uniunea Europeană. Părăsim Uniunea Europeană pentru că pe 23 iunie, anul trecut, a existat un vot democratic masiv în Marea Britanie, un vot cu o participare foarte mare, anume aproximativ 33 de milioane de persoane. Rezultatul clar al acelui vot a fost că trebuie să părăsim Uniunea Europeană. Aceasta este decizia pe care guvernul britanic o respectă și asta e politica pe care o urmăm. E important să subliniem că părăsim Uniunea Europeană, nu părăsim Europa. Vrem ca Uniunea Europeană fără noi să aibă succes. Uniunea Europeană nu a fost chiar potrivită pentru noi, dar nu înseamnă că ne dorim să fie altceva decât o uniune de succes pentru cele 27 de țări rămase. Și vrem un parteneriat cât se poate de strâns între Marea Britanie și cele 27 de state membre ale Uniunii, inclusiv România, state care toate sunt partenerele și prietenele noastre.

AGERPRES: Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană într-o perioadă crucială pentru marile puteri rămase în UE. Mă refer la Franța și Germania, unde vor fi alegeri. În Franța sunt alegeri la finalul primăverii, în Germania — la finalul toamnei. Cum va avea loc negocierea pe Brexit în acest context specific?
Paul Brummell: Premierul nostru, Theresa May, a anunțat că va pune în practică articolul 50 pe 29 martie. Acesta este mecanismul stipulat în Tratatul de la Lisabona și marchează începerea unei perioade de negocieri de doi ani. Sigur, niciodată nu este un moment liniștit în Europa. Mereu sunt alegeri undeva, mereu se întâmplă ceva, dar cred că factorul-cheie este că ne dorim ca aceste negocieri să aibă loc într-un spirit pozitiv și constructiv. Așa ar trebui să fie, pentru că sunt negocieri între parteneri și prieteni care se cunosc reciproc. Vrem tot ce e mai bun pentru Uniunea Europeană. Sperăm că partenerii și prietenii noștri din Europa ne doresc tot binele. Dorim ca împreună să facem ca relația noastră să meargă înainte spre ce e bine pentru Marea Britanie și pentru Uniunea Europeană.

AGERPRES: Care vor fi principalele domenii de negociere în această primă parte a procesului Brexit?
Paul Brummell: Tratatul de la Lisabona stipulează o perioadă de negociere de doi ani. Încă nu am trimis scrisoarea ce pune în practică articolul 50. Va exista un răspuns la acea scrisoare. Cred că este prematur să vorbim despre cum va arăta propriu-zis negocierea. Ce putem spune este că negocierea va începe de la punerea în practică a articolului 50, pe 29 martie.

AGERPRES: La momentul actual, în Europa, politica de dreapta ia avânt. Spre exemplu, în Austria și Olanda partidele de această orientare au căpătat popularitate. La negocierea cu Germania și Franța, ar putea Marea Britanie să ia în considerare faptul că negociează cu țări tentate să îi ‘urmeze exemplul’ într-un fel, în sensul că pun sub semnul întrebării Uniunea Europeană?

AGERPRES: Chestiunea unității în interiorul națiunii va fi abordată în timpul procesului Brexit în Marea Britanie? Cetățenii Marii Britanii vor fi îndemnați să fie mai uniți în acești doi ani ai procesului?
Paul Brummell: Negocierea va fi un moment incredibil de important pentru Regatul Unit iar premierul nostru a subliniat că este foarte important ca negocierea să abordeze Marea Britanie ca întreg, astfel încât grupuri și comunități din Marea Britanie să se simtă implicate în negociere. Să construiască o soluție bună pentru Uniunea Europeană, dar și pentru Marea Britanie, pentru cetățenii de pretutindeni din Marea Britanie.

AGERPRES: Pentru că Marea Britanie are o națiune multiculturală, apare, în contextul Brexit, chestiunea expaților — cetățeni ai Uniunii Europene ce trăiesc în Marea Britanie și cetățeni britanici stabiliți în UE. Cum vor fi abordate problemele lor? Au nevoie să știe că drepturile lor rămân neatinse, chiar după ce Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană.
Paul Brummell: Certitudinea și predictibilitatea sunt luate serios în considerare. Premierul a spus foarte clar că speră să fie posibil să garanteze drepturile și responsabilitățile cetățenilor UE ce trăiesc, muncesc și studiază în Marea Britanie, inclusiv cetățeni români, cât de repede se poate. Și să fie garantate și drepturile și responsabilitățile cetățenilor britanici care lucrează și trăiesc în țări ale Uniunii Europene, inclusiv aici, în România. Este foarte important să li se dea un sentiment de predictibilitate. Sperăm că vom rezolva aceste aspecte cât se poate de repede.

AGERPRES: UE a făcut o estimare a pierderilor după ce Marea Britanie va părăsi Uniunea ce se ridică la peste 50 de miliarde de lire sterline. Marea Britanie și-a făcut și ea calculele cu privire la părăsirea UE? Cât o costă pe Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană?
Paul Brummell: Au fost discutate multe lucruri în presă, dar negocierea încă nu a început. Nici nu a fost trimisă scrisoarea ce pune în aplicare articolul 50. Va exista o discuție ce va aborda o serie de probleme. Cred că obiectivul nostru este pur și simplu să ne asigurăm că negocierea va duce la un rezultat bun și pentru noi și pentru Uniunea Europeană.

AGERPRES: Au existat companii multinaționale care, în vara anului trecut, după referendumul privind Brexit, au amenințat oarecum că își vor muta sediile din Marea Britanie pentru că se temeau de climatul nesigur. JP Morgan, Ford erau printre ele. Cum abordează Marea Britanie această problemă?
Paul Brummell: Cred că este important să ne gândim la ce fel de Mare Britanie ne dorim. Cred că nu ne implicăm într-un proces de părăsire a Uniunii Europene pentru a ajunge într-un izolaționism, să ne rupem complet de Europa și de lume. De fapt, Regatul Unit a fost fondat pe baza comerțului internațional, pe baza deschiderii. Londra este unul dintre cele mai multiculturale orașe din lume. Acest aspect face parte din ADN-ul britanic și va continua. Marea Britanie rămâne un loc foarte important pentru companii internaționale care doresc să își desfășoare activitatea acolo, cu scopul de a face afaceri cu restul Europei și restul lumii pentru că exact așa vede lucrurile și Marea Britanie. Avem oferte foarte bune pentru companii ce vor să se stabilească în Marea Britanie. Marea Britanie este, de altfel, una din țările în care e cel mai ușor să pui bazele unei companii, cu birocrație foarte puțină, avem unele dintre cele mai mici taxe pentru corporații dintre economiile majore. Există tot felul de motive pentru companiile multinaționale să se stabilească în Marea Britanie și acest lucru va continua.

AGERPRES: Au existat informații în media referitoare la faptul că Uniunea Europeană intenționează să dea în judecată Marea Britanie pentru pierderile implicate de Brexit. Credeți că declarația aceasta face parte din procesul de negociere? Cum abordează Marea Britanie această amenințare?
Paul Brummell: Media se ocupă, evident, de acoperirea evenimentului, dar informația de bază este că negocierea nu a început. Nu am trimis scrisoarea de punere în aplicare a articolului 50, așa că tot ce spuneți nu e mai mult decât o speculație media.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed