Ambasadorul SUA crede că românii ignoră frumuseţea ţării şi sunt pesimişti

0
Ambasadorul SUA crede că românii ignoră frumuseţea ţării şi sunt pesimişti

“În primul rând, ştiţi deja că sunt româno-american, deci am o profundă afecţiune pentru România, care a crescut de când sunt aici. Cred că acest lucru se datorează românilor. Românii mi se par captivanţi, foarte inteligenţi. Sunt oameni lângă care îţi place să trăieşti, iar asta m-a încântat. Şi sunt oameni foarte creativi. Deci, îmi plac românii. În al doilea rând, ţara în sine mi se pare frumoasă. (…) În Europa nu există loc mai frumos decât România”, a declarat Gitenstein la o emisiune difuzată duminică de Pro Tv, întrebat care a fost cea mai mare puternică impresie pe care i-a făcut-o România.

 

Ambasadorul, aflat la sfârşit de mandat, a afirmat că i-ar plăcea să se mute în România, dar are trei copii şi cinci nepoţi care locuiesc în SUA, de care vrea să fie mai aproape.

 

Printre cele mai mari realizări ale mandatului său el a subliniat că se află concretizarea poziţiei SUA în privinţa respectării legii, a stabilităţii, precum şi în convingerea României că acestea sunt chestiuni importante.

 

“Primesc semnale că românul de rând înţelege acest lucru, de aceea cred că e un lucru foarte bun. Dar cel mai mult mă bucur de relaţiile personale închegate aici, de afecţiunea pe care o simt pentru ţară şi de profunzimea iubirii mele pentru România, de dorinţa mea de a-mi consacra restul vieţii lucrând pentru ţara asta, chiar dacă nu voi mai fi ambasador, ci doar continuând să revin aici, ca persoană privată”, a susţinut ambasadorul.

 

El a vorbit şi despre locurile frumoase din România, care nu sunt, însă, cunoscute de străini şi sunt ignorate de români.

 

“Din România nu ştiam decât Bucureştiul. Văzusem multe fotografii cu Bucureştiul, dar n-aveam idee ce frumoşi sunt Munţii Carpaţi sau Transilvania, sau Delta Dunării, sau Valea Oltului, podgoriile de aici. Habar n-aveam de acest lucru. Majoritatea americanilor n-au habar de toate acestea. Din păcate, cred că sunt mulţi europeni care nu ştiu acest lucru. Şi, cel mai surprinzător, sunt mulţi români care ignoră acest lucru. Mergeam în unele zone şi nu vedeam niciun român pe acolo. Numai europeni!”, a mai spus Gitenstein.

 

Ambasadorul a opinat că, din punctul său de vedere, cel mai mare defect al românilor este pesimismul. Gitenstein este de părere că oamenii ar trebui să îşi dea seama că România se descurcă mult mai bine decât alte ţări.

 

“Cred că temerea mea cea mai mare e aceeaşi pe care o aveam când am venit: văd foarte mult cinism, foarte mult pesimism. Mulţi spun că pleacă din ţară pentru că nu le place cum evoluează un lucru sau altul. Nu cred că e un lucru rău dacă tinerii pleacă din România pentru o vreme, iar apoi revin. Cred că vor descoperi că aici se trăieşte mai bine decât în mare parte din Europa. Dar mi se pare descurajant uneori. (…) Cred că România are un mare viitor. Oamenii ar trebui să se uite un pic la ce se întâmplă în alte ţări din zonă şi să îşi dea seama că România se descurcă mult mai bine decât acestea. Rata creşterii economice e mai bună”, a subliniat diplomatul.

 

El a arătat că şi evenimentele politice din această vară au dovedit că în România poate fi respectat statul de drept şi că ţara se îndreaptă spre un nivel de stabilitate, democraţie şi “domnie a legii”, care o va pune într-o poziţie foarte bună atunci când economia şi Europa vor depăşi din dificultăţile actuale.

 

“Cred că România e foarte bine poziţionată. Dacă aş putea transmite acest mesaj optimist, dacă liderii dumneavoastră ar putea transmite acest mesaj optimist, dacă ar continua reformele, ar fi foarte bine pentru România şi mai mulţi tineri ar rămâne aici”, a completat Gitenstein.

 

El a punctat că tinerii nu vor mai dori să părăsească România dacă ţara va trece prin anumite schimbări.

 

“De câte ori călătoresc în România mă întâlnesc cu tineri români, de la 18 la 35 de ani, şi toţi vorbesc despre corupţie. Toţi se plâng de partidele politice şi de mass-media. Şi vor să vadă schimbări aici. Cred că, dacă lucrurile se vor schimba, ei vor rămâne aici. Chiar dacă pleacă o vreme şi revin, vor vedea că nivelul lor de trai e mai ridicat aici, decât în altă parte în Europa”, a adăugat Gitenstein.