Amenințare mai serioasă ca niciodată! Zeci de avioane militare chineze au pătruns în zona de apărare a Taiwanului

0

China a trimis 29 de avioane militare, inclusiv bombardiere, în zona apărării antiaeriene de identificare (ADIZ) a Taiwanului, potrivit Ministerului taiwanez al Apărării, informează CNN. Taipeiul a răpuns prin trimiterea mai multor aeronave de luptă pentru a intercepta și alunga avioanele chineze și prin activarea sistemelor de rachete antiaeriene.

Ministerul Apărării din Taiwan a spus că printre avioanele trimise de Forțele Aeriene ale Armatei de Eliberare a Poporului s-au numărat avioane de luptă (17), bombardiere (6), avioane de avertizare și control, avioane concepute pentru războiul electronic, avioane antisubmarin, avioane de spionaj și avioane de realimentare în aer.

Ministrul de externe taiwanez Joseph Wu a spus miercuri că exercițiile militare de amploare ale armatei chineze arată că amenințarea Chinei la adresa Taiwanului este „mai serioasă ca niciodată”, potrivit Reuters.

Incursiunea avioanelor chineze vine la mai puțin de o lună de când Beijingul a trimis 30 de avioane într-o misiune similară. Cea mai mare incursiune de anul acesta a avut loc în ianuarie și a implicat 39 de aeronave militare ale Chinei.

China consideră că Taiwanul este teritoriul său și nu a exclus niciodată că ar folosi forța militară pentru a prelua controlul asupra insulei. În ultimii ani, incursiunile avioanelor militare chineze în ADIZ au fost tot mai frecvente.

O zonă a apărării antiaeriene de identificare este impusă în mod unilateral și diferă de spațiul aerian național, care se extinde pe o distanță de 22 de kilometri de țărmul fiecărui stat.

China a lansat vineri al treilea său portavion, numit Fujian, la fel ca provincia care se situează de partea chineză a Strâmtorii Taiwan, care desparte cele două țări.

Armata Beijingului a spus luna trecută că a organizat un exercițiu militar în jurul Taiwanului pentru a trimite o „avertizare solemnă” împotriva colaborării Taipeiului cu Washington.