x


  • EUR
    4.7607
    USD
    4.2327
string(16) "instant-articles"

Ameninţări, turbulenţe şi războaiele lumii de mâine: U.S. Intelligence Strategy

Săptămâna trecută, Statele Unite au lansat cea de-a patra Strategie de Intelligence a SUA care vizează Comunitatea de Informaţii, adică nu mai puţin de 17 de entităţi – servicii secrete, direcţii şi oficii – între care Biroul Directorului National Intelligence, Dan Coats, CIA, DIA (agenţia de intelligence a Apărării) NSA şi 8 componente din zona de Apărare, 7 elemente din alte ministere şi agenţii de stat.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Adevarul | Publicat: 04.02.2019, 13:56

Este vorba despre evaluarea la zi şi pe viitor a evoluţiilor globale şi stabilirea principalelor direcţii de acţiune pe următorii 4 ani. Cele 36 de pagini ale documentului public reprezintă cel mai bine structurat document independent (în sensul nepolitic) pe care l-am văzut în materie de strategie de intelligence. Cum documentul vine cu evaluarea la zi a evoluţiilor internaţionale, valoarea sa e de două ori mai mare pentru oricine lucrează în domeniul politicii externe, de securitate şi apărare, şi merită cea mai mare atenţie mai ales prin componentele legate de perspectiva de creştere a încrederii, de oferire de produse comprehensive publicului larg şi de transparenţă asumată, cu păstrarea zonei secrete/clasificate a informaţiilor cu care lucrează Comunitatea de Intelligence.

 

În plus, Documentul asumă din start responsabilitatea pentru apărarea drepturilor omului, a vieţii private şi libertăţilor cetăţenilor, creşterea transparenţei activităţilor pentru a valida şi creşterea încrederii şi sprijinului cetăţenilor pentru activitatea de intelligence şi pentru ceea ce produce Comunitatea alcătuită din serviciile secrete americane la toate nivelurile. Subiectul este de o importanţă deosebită, documentul asumând public 4 principii ale transparenţei intelligence-ului american într-o sinteză deosebită, inclusă în premieră în document (pagina 25). Despre responsabilitate şi componenta de supraveghere (oversight) documentul nu are egal în istoria activităţii de intelligence americane şi globale.

 

Mai multe, pe Adevarul.ro.