AMERICA are un nou PREȘEDINTE!

Joe Biden a depus astăzi jurământul de președinte al SUA și a promis să fie președintele tuturor americanilor. În cursul zilei, președintele Donald Trump a părăsit Washingtonul și Casa Albă, plecând spre reședința din Florida. El a susținut un ultim discurs la Baza Andrews, unde a promis că se va întoarce ”într-o formă sau alta” și nu l-a menționat nici măcar o dată pe Joe Biden.

 

„Aceasta este ziua Americii, a democraţiei. O zi a istoriei şi speranţei”, a spus el în discursul susţinut în faţa Capitoliului. „Am aflat din nou că democraţia este preţioasă, că este fragilă, dar democraţia a învins. Astăzi sărbătorim triumful nu al unui candidat, ci a unei cauze, cauza democraţiei. America s-a ridicat provocării. Vocea poporului a fost auzită”.

El le-a mulţumit predecesorilor din ambele partide şi a adăugat: „Povestea americană depinde de noi toţi. Ne unim ca o singură naţiune, sub Dumnezeu, indivizibilă. Uitându-ne spre viitor, curajoşi, îndrăzneţi, la o naţiune care putem fi şi care trebuie să fim. Ştiu forţa naţiunii noastre”.

„Să pornim de la început, toţi, să ne ascultăm, să respingem cultura şi faptele care sunt manipulate (…) Cred că America e mai bună de atât”.

Făcând referire la incidentele violente petrecute în urmă cu două săptămâni la Capitoliu, Biden a subliniat: „Aşa ceva nu se va mai întâmpla vreodată. Niciodată”.

„Voi fi un preşedinte pentru toţi americanii”.

Biden a amintit în discursul său de cei 400.000 de americani decedaţi din cauza Covid-19 şi a cerut un moment de reculegere.

UPDATE – Biden a depus jurământul în faţa judecătorului John Roberts, şeful Curţii Supreme, pe o biblie de la Douay-Rheims, de familie, veche de 127 de ani, pe care a depus jurământul la toate învestirile din cariera sa politică.

Democratul Joe Biden, în vârstă de 78 de ani, a primit din partea americanilor peste 81,2 milioane de voturi în alegerile din noiembrie anul trecut, cele mai multe pe care un candidat le-a obţinut în istoria Statelor Unite. La nivelul electorilor, el s-a impus cu 306 voturi, iar republicanul Donald Trump a primit 232.

Biden a fost ales senator al statului Delaware în 1973 şi a devenit apoi preşedintele comitetului juridic şi pentru relaţii internaţionale al Camerei.

După două campanii fără succes pentru Casa Albă, în 1988 şi 2008, el a devenit vicepreşedinte în administraţia Barack Obama, şi a deţinut această funcţie între 2009 şi 2017.

În februarie 2020, el şi-a anunţat intrarea în cursa pentru a deveni candidat democrat la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Biden este cel mai vârstnic preşedinte american.

ŞTIREA INIŢIALĂ – Kamala Harris a depus jurământul în faţa primului judecător hispanic din istoria Curţii Supreme, Sonia Sotomayor, pe două biblii – una care i-a apaţinut lui Thurgood Marshall, primul judecător de culoare de la Curtea Supremă a Statelor Unite, şi alta care a aparţinut unei prietene de familie, Regina Shelton, pe care a descris-o ca a doua mamă a ei.

Ea poartă la ceremonia de miercuri culoarea mov, ca omagiu adus lui Shirley Chisholm, prima femeie afro-americană care a candidat la preşedinţie.

Harris, în vârstă de 56 de ani, fost senator de California, intră în istorie drept prima femeie, prima femeie de culoare şi prima femeie cu origini asiatice care ocupă funcţia de vicepreşedinte al SUA.

La finalul anului 2019, ea a intrat în cursa pentru nominalizare din partea democraţilor pentru fotoliul de la Casa Albă, însă a renunţat la scurt timp după ce campania ei a întâmpinat mai multe obstacole, deşi era considerată „o stea în ascensiune” a partiului.

În august 2020, Biden a ales-o pentru funcţia de vicepreşedinte în cazul câştigării alegerilor din noiembrie.

Doar două femei au mai fost nominalizate pentru funcţia de vicepreşedinte, Sarah Palin – de republicani în 2008 şi Geraldine Ferraro – de democraţi în 1984. Niciuna dintre ele nu a ajuns la Casa Albă.

Kamala Harris, ai cărei părinţi sunt originari din India şi Jamaica, a devenit în 2016 a doua femeie afro-americană aleasă în Senatul American.

Harris a fost prima femeie care a ocupat funcţia de procuror districtual în San Francisco, aleasă în biroul respectiv în 2003, şi prima femeie care a fost procuror general în California, aleasă în 2010.

La ceremonia de la Washington D.C., organizată cu măsuri speciale de protecţie şi securitate, participă din partea fostei administraţii vicepreşedintele Mike Pence. Invitaţi sunt, între alţii, foştii preşedinţi Barack Obama, George W. Bush şi Bill Clinton. Cântăreaţa Lady Gaga a interpretat imnul naţional, iar Jennifer Lopez şi Garth Brooks urmează să susţină scurte reprezentaţii.

În Capitală au fost trimişi aproximativ 25.000 de militari din Garda Naţională. Mii de steaguri au fost amplasate în spaţiul din faţa Capitoliului, unde de obicei se afla publicul ceremoniei.

Donald şi Melania Trump au părăsit, miercuri dimineaţă, Casa Albă, pentru ultima dată din postura de cuplu prezidenţial. Cei doi au participat la o ceremonie de rămas-bun la Joint Base Andrews, înainte de a pleca spre Florida. Trump este al patrulea preşedinte din istoria SUA care nu participă la inaugurarea mandatului succesorului.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed