x


  • EUR
    4.8393
    USD
    4.2695
string(7) "energie"

AMERICANII pleacă din MAREA NEAGRĂ. În locul lor, apare o firmă misterioasă

Concesiunea Exxon din Marea Neagră ar putea ajunge în mâinile MetalNRG PLC.

Author: Mihai Voican | Sursa: Cotidianul.ro | Publicat: 02.12.2019, 15:55

Compania britanică specializată în investiţii în resurse MetalNRG PLC a anunţat că a intrat în negocieri exclusive cu un partener londonez, căruia nu i-a dezvăluit identitatea, în vederea preluării unei participaţii majoritare la un operator de petrol şi gaze din România, informează un comunicat de presă. MetalNRG şi partenerul său londonez sunt interesaţi să preia o participaţie de 75% la compania românească de petrol şi gaze. MetalNRG nu a dezvăluit despre ce companie este vorba, dar a precizat distinct că firma românească are o concesiune care este valabilă până în anul 2034 și că discuțiile vor fi finalizate până în februarie 2020.

 

În mod suprinzător, ANRM a prelungit recent concesiunea pentru zăcămintele de gaze și petrol din Marea Neagră pentru ExxonMobil și Petrom cu 15 ani, până în 2034. Încă și mai „surprinzător”, Exxon a anunțat că vrea să vândă, pentru 250 de milioane de dolari, partea sa de 50% din participația în proiectul Mării Negre. Lucrurile par să conveargă spre faptul că acești britanici ar vrea să intre în locul Exxon în Marea Neagră, cu participația majoritară de 75%. Restul de 25% ar putea fi preluat de Romgaz, accesul companiei românești de stat în perimetrul Neptun Deep(rezerve estimate 200 de miliarde de metri cubi) fiind dorit de Ministerul Energiei, prin vocea ministrul Virgil Popescu, dar și de conducere Romgaz, prin directorul Adrian Volintiru Potrivit acestuia, Exxon chiar i-ar fi trimit o adresă Romgaz prin care îi era sondat interesul pentru preluarea unei participații în Marea Neagră.

 

„Sunt încântat că am pus bazele unei afaceri robuste pentru această oportunitate de investiţii şi că am intrat în perioada de negocieri exclusive. Operaţiunile de due diligence au început şi aşteptăm să intrăm în detaliile acestei concesiuni de petrol şi gaze naturale în lunile următoare”, a declarat directorul general de la MetalNRG, Rolf Gerritsen.

 

Articolul integral pe COTIDIANUL