SURPRIZĂ! Americanii vând francezilor gazul din Marea Neagră românească

Aceste două contracte, de vânzare și de transport, vin după aprobarea Legii offshore, care reglementează activiățle de extracție de hidrocarburi în Marea Neagră și care a fost criticată de concesionari, Petrom, Exxon, BSOG, pentru că ar fi prea împovărătoare fiscal dar și pentru că impune ca 50% din toate gazele extrase să fie vândute local. Iată că , în nici două săptămâni, un concesionar nu numai că semnează pentru transport, dar și vinde imediat 50% din gaze pe piața locală, semn că legea nu este chiar așa de rea. Sigur, oficial, americanii continuă să spună că încă nu au decis nimic cu privire la Marea Neagră și că vor face un anunț în acest sens la anul. Dar, până la anunțul de la anul, semnează contracte acum.

 

ENGIE, printr-un SRL înregistrat în România, va achiziționa gaze naturale din zăcămintele Ana și Doina pe o perioadă de minim 10 ani, în conformitate cu legislația românească. Volumele contractuale preconizate la finalizarea proiectului reprezintă 0,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Gazele vor fi livrate la punctul de intrare Vadu în Sistemul Național de Transport al gazelor naturale din România. Prețul contractului nu este menționat, dar este de așteptat, având în vedere cantitățile implicate și durata acordului, să fie mai mic decât cel de piață. Cotația de pe bursă este acum, exluzând componenta excepțională de înmagazinare, de circa 100 lei/MWh, adică 250 de dolari/1.000 de metri cubi. Considerând un discount estimate de 20 – 25%, adică un preț al acordului de circa 200 de dolari, avem un contract cu o valoare de aproximativ 1 miliard de dolari.

 

„Suntem încântați că am încheiat acest acord important pentru vânzarea gazelor noastre. BSOG lucrează în mod constant pentru realizarea tuturor etapelor rămase din proiect pentru a ajunge în punctul în care partenerii şi acţionarii vor putea lua decizia de a investi. Rezultatul evaluării impactului Legii Offshore asupra proiectului rămâne un factor cheie în stabilirea luării unei decizii favorabile de a investi”, a declarat Mark Beacom, CEO-ul BSOG.

 

Articolul integral pe COTIDIANUL

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed