x


  • EUR
    4.7228
    USD
    4.1899
string(16) "instant-articles"

Americanii vor să ne VÂNDĂ cele mai scumpe şi avansate avioane de luptă din lume

România ar putea cumpăra avioane F-35, cele mai scumpe şi avansate avioane de luptă din lume.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 05.04.2019, 9:57

Statele Unite intenţionează să extindă vânzările de avioane de luptă F-35 produse de corporaţia Lockheed Martin către cinci noi state, inclusiv România, într-un moment în care aliaţii europeni îşi consolidează apărarea în faţa unei Rusii care se întăreşte militar, a declarat joi un oficial al Pentagonului, transmite Reuters. În 2016, la ceremonia de preluare primelor avioane F-16 second-hand, ministrul Apărării în exerciţiu în acel moment, Mihnea Moţoc, a declarat că ţinta României este accederea în programul F-35, cel mai performant avion multirol al momentului, dar şi cel mai scump.

 

Într-o declaraţie scrisă, adresată Camerei Reprezentanţilor, vice-amiralul Mathias Winter, şeful biroului F-35 din cadrul Pentagonului, afirmă că printre “viitorii potenţiali clienţi în domeniul vânzărilor militare în străinătate se numără Singapore, Grecia, România, Spania şi Polonia.”

 

Alţi aliaţi ai SUA care urmăresc achiziţionarea avionului invizibil F-35 sunt Finlanda, Elveţia şi Emiratele Arabe Saudite.

 

Conform declaraţiilor oficialului american, SUA vor răspunde tuturor solicitărilor oficiale de informaţii despre avionul F-35.

 

Anul trecut Belgia a anunţat că a ales F-35 în defavoarea Eurofighter Typhoon pentru a-şi înnoi flota de avioane F-16, o afacere în valoare de 4 miliarde de euro (4.55 miliarde de dolari).

 

SUA au lansat în 2018 un nou plan “Buy American” (“Cumpăraţi produse americane”), o strategie care relaxează restricţiile cu privire la vânzări şi încurajează în acelaşi timp o implicare sporită a oficialilor SUA în creşterea afacerilor în străinătate pentru industria americană de armament.