x


  • EUR
    4.7228
    USD
    4.1899
string(16) "instant-articles"

ANAF, o nouă mișcare suspectă

ANAF va rambursa în acestă lună TVA în valoare de aproape 2 miliarde de lei după ce în martie a rambursat 2,6 miliarde de lei.

Author: Cristian Matache | Sursa: Money.ro | Publicat: 15.04.2019, 16:06

Fiscul va rambursa, în luna aprilie 2019, în luna aprilie 2019, TVA în valoare de 1,934 miliarde de lei, conform unui anunț. Suma include, în ordinea vechimii, toate deconturile de TVA soluţionate prin decizii de rambursare înregistrate în baza de date până la 23 februarie 2019. Astfel, deconturile cu restituire şi compensare se ridică 1,483 miliarde de lei. De asemenea, deconturile cu compensare integrală au un cuantum de 421,8 milioane de lei.  În cazul deconturilor cu compensare parţială suma este de 29,6 milioane de lei.

 

Aceaste informații trebuie citite în următoarea cheie: anul trecut, Fiscul a ramburast în medie 1,4 miliarde de lei pe lună și această operațiune anunțată azi este a doua din acest an prin care ANAF rambursează mai mulți bani decât media din 2018. Luna trecută, ANAF a anunțat că a ramburat TVA de 2,6 miliarde de lei. Ce înseamnă aceste cifre care sar peste media lunară de anul trecut? Avem un exemplu clar de inginerie prin care Ministerul Finanțelor a ținut forțat deficitul bugetar la sub 3% anul trecut astfel încât România să nu sufere sancțiuni din partea Comisiei Europene în cazul unul salt peste acel nivel. Practic, guvernul a transferat pentru acest an niște cheltuieli pe care trebuia să le facă în 2018. Amânarea a fost făcută pe răbdarea și banii companiilor care aveau de recuperat bani din TVA, în special cele care au făcut export.

 

Money.ro a prezentat recent mai multe metode prin care Finanțele au ținut forțat deficitul sub limita de 3%.