Analist militar rus: „Cu abandonarea Tratatului INF, tensiunea și riscul unui război general-european vor crește”

Pavel Felgenhauer spune că Tratatul INF, semnat în 1987, a marcat „încheierea precedentului Război rece” și că acestuia au urmat și alte tratate, prin care s-a redus cu aproape zece ori armamentul nuclear.

 

„Acum a început un nou Război rece și aceste tratate vechi nu mai reflectă realitatea. Este evident că acestea nu mai pot continua, deoarece nu reflecta ceea ce se întâmplă acum, noua confruntare”, a adăugat el.

 

„Din punct de vedere tactic pentru Moscova era mai bine ca primul la acest tratat să renunțe Washingtonul. Moscova ar fi dorit, de asemenea, să folosească frica europenilor față de o nouă cursă a înarmării nucleare în Europa sau chiar a unui eventual război nuclear în Europa pentru a slăbi legăturile transatlantice în interiorul NATO. Adică ceea ce Moscova a încercat să facă încă în anii 1980, când a fost „criza rachetelor” cu rază intermediară de acțiune în Europa care s-a încheiat cu acest Tratat. Acum avem aproximativ aceeași situație”, a adăugat analistul rus.

 

Felgenhauer mai spune că „Moscova încearcă să demonstreze că Washingtonul este de vină, Washingtonul – că responsabilă este Moscova și că agresivitatea rusească este cea care a adus la denunțarea Tratatului. Ambele părți își aruncă responsabilitatea una alteia și ambele părți acționează cu destul de mult succes, chiar dacă nu unul total. NATO poate că a și fost cumva zguduită de acțiunile lui Donald Trump, și nu doar de cele care țin de acest Tratat, dar rămâne în continuare pe poziții, așa că Moscova nu și-a obținut scopul. La fel ca și Washingtonul, de altfel.

 

Potrivit lui Felgenhauer, Moscova se teme să nu piardă paritatea cu Washingtonul iar acest lucru „este foarte periculos”.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed