Analişti: Inflaţia s-a încadrat în ţinta BNR în 2011

Banca Naţională a României a introdus ţintirea inflaţiei în 2005, iar de atunci până acum, şi-a atins obiectivul într-un singur an, anume 2006. Anul trecut ar putea fi, însă, al doilea an în care BNR şi-a atins ţinta de inflaţie. Agenţia de evaluare Moody’s vine cu una dintre cele mai optimiste prognoze pentru evoluţia anuală a preţurilor în decembrie, de 3%.

 

O asemenea valoare ar fi un nou minim istoric pentru inflaţie de la Revoluţie până în prezent. Analiştii Raiffeisen România pariază pe 3,3%, valoare egală chiar cu prognoza băncii centrale pentru decembrie 2011.  Într-un raport recent, UniCredit estima o rată anuală a inflaţiei de 3,5% la sfârşitul anului trecut, în timp ce o cercetare din decembrie a Erste Group avansa o cifră de 3,6%.

 

Aşadar, toate estimările se încadrează în intervalul ţintit de banca centrală pentru sfârşitul anului, de 2-4%. Dacă prognozele băncii centrale se adeveresc, preţurile vor continua să-şi tempereze avansul şi în prima parte a acestui an. În acelaşi timp, BNR anticipează că inflaţia ar putea coborî la 1,9% în martie 2012.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed