AcasăEconomieAnaliză Bloomberg - Salariile bancherilor

Analiză Bloomberg – Salariile bancherilor

Directorul general al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a obţinut pentru activitatea din 2011 un pachet financiar de 23 milioane de dolari, sau 1,21 milioane de dolari pentru fiecare un miliard din profitul băncii pe care o conduce.

 

Jiang Jianqing, şeful ICBC şi cel mai bine plătit bancher din China, a primit 9.400 de dolari pentru fiecare miliard de dolari câştigat de banca chineză de stat, potrivit unei analize Bloomberg.

 

ICBC şi Bank of China, cele mai mari bănci chineze, au înregistrat în trimestrul al doilea al acestui an profituri de 9,63 miliarde de dolari, respectiv 5,44 miliarde de dolari, potrivit estimărilor analiştilor. Profitul JPMorgan, cea mai mare bancă americană după active, a scăzut cu 9% în trimestrul al doilea, la 4,96 miliarde de dolari, din cauza unei pierderi de 5,8 miliarde de dolari cauzată de tranzacţiile neautorizate pe piaţa derivatelor financiare efectuate de angajaţii unui birou de trading din Londra.

 

Astfel, în China, salariile nu au ţinut pasul cu creşterea profitului. Şefii băncilor, numiţi de guvern şi supravegheaţi de un comitet disciplinar, au evitat scandalurile care bântuie de mai bine de patru ani industria financiară occidentală, legate de riscurile excesive care au condus la criza financiară mondială, de spălare de bani sau manipulare a dobânzilor.

 

Valoarea acţiunilor băncilor chineze este însă limitată de temerile legate de încetinirea creşterii economice, care ar putea conduce, potrivit economiştilor, la falimente în rândul dezvoltatorilor imobiliari şi autorităţilor locale.

 

“Băncile chineze se feresc de riscuri datorită unor chestiuni de cultură, structurii diferite a politicii de compensare a directorilor şi profitabilităţii operaţiunilor de creditare. Cu toate acestea, peisajul se schimbă, iar băncile vor semăna tot mai mult cu rivalii din Vest în următorii cinci ani”, comentează pentru Bloomberg un analist american.

 

Jiang va primi pentru anul 2011 o compensaţie totală de 1,96 milioane yuani, echivalentul a 308.000 dolari. Câştigurile sale au crescut cu aproximativ 50% din 2006, când ICBC s-a listat la bursă. Profitul net al băncii a crescut de peste patru ori în această perioadă. O parte din compensaţia bancherului chinez este condiţionată de performanţele multianuale ale băncii.

 

Jamie Dimon, preşedinte şi CEO la JPMorgan, este cel mai bine plătit executiv din industria financiară americană, potrivit datelor Bloomberg, cu o compensaţie de 23 milioane de dolari anul trecut, formată din salariu, bonusuri şi acţiuni.

 

Grupul britanic HSBC Holdings, cea mai mare bancă din lume, a anunţat că directorul general Stuart Gulliver ar putea primi pentru anul trecut o compensaţie totală de 13,3 milioane lire sterline (21 milioane de dolari), fiind cel mai bine plătit bancher britanic. Fostul director general al Barclays Robert Diamond, care a demisionat în acest an din cauza scandalului privind manipularea dobânzilor, a obţinut pentru 2011 o compensaţie de 12,5 milioane lire.

 

HSBC a fost de asemenea implicată într-un scandal privind spălarea de bani la divizia mexicană, unde autorităţile au făcut legături între bancă şi cartelurile de droguri. În Marea Britanie, HSBC a pus deoparte 2 miliarde de dolari pentru a acoperi amenzile şi despăgubirile pe care le riscă după ce băncile de pe piaţa locală au păcălit numeroşi clienţi să cumpere, odată cu creditele, scheme de asigurare în caz de neplată şi derivate financare.

Ultimele Articole