ANALIZĂ! Cum rezistă Nepi Rockastle în România deși raportează pierderi uriașe

Dr. Kristine Bago, specialist în domeniul finanțelor, explică, într-o analiză pentru Săptămâna Financiară, cum de rezistă grupul Nepi Rockcastle PLC în România deși raportează pierderi mari an de an. De asemenea, arată cum acționariatul companiei care deține și City Mall Constanța procedează pentru funcționarea afacerii.

”Firmele din grupul NEPI nu plătesc aproape deloc impozit pe profit în România, în ciuda zecilor de mall-uri și spații comerciale pe care le administreazăÎn cazul în care pierderile extraordinar de mari, realizate în fiecare an, nu sunt acoperite cumva, firmele ar trebui să intre în faliment. Totuși, acesta nu este și cazul NEPI, care a găsit o sursă de finanțare cel mai probabil, prin împrumuturi ce nu trebuiesc returnate, dar și apelând la ajutorul grupului. O astfel de schemă ascunde transferul de capital din România, către alte filiale ale grupului, din străinătate”, a spus Kristine Bago.

Conform acesteia, astfel de firme cu pierderi anuale consecutive nu au cum să supraviețuiască decât dacă sunt finanțate. Și pot fi finanțate în două feluri: fie prin împrumuturi bancare, fie prin împrumuturi de la firma-mamă/celelalte companii din grup.

Kristine Bego spune că banii se duc pe contracte cu terți pentru servicii. ”Important este ca natura acestor servicii să fie una reală și să descrie un scop al unui business care este acoperit de o altă parte contractuală. Firmele din grupul NEPI înregistrează cheltuieli foarte mari cu terții. În datele făcute publice de către Ministerul Finanțelor nu sunt specificate și detaliate cheltuielile, dar există o practică, printre mai multe companii străine, la terții din cheltuieli să fie, de fapt, alte firme din același grup, care se ocupă de servicii și produse, la prețuri „corespunzătoare”, adică foarte mari.Este vorba de transfer de capital, nemaifiind cazul plății de taxe la stat, acesta fiind interesul unor astfel de firme”.

 

Citește articolul integral pe SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri