Analiză DW: Ungaria, centrul de spionaj al Rusiei în UE

Premierul ungar Viktor Orban întreține relații strânse cu președintele rus Vladimir Putin. Orban a blocat sancțiunile UE împotriva Rusiei în repetate rânduri, iar în țara lui, agenții ruși continuă să aibă mână liberă, arată o analiză Deutsche Welle.

La sfârșitul lunii noiembrie 2022, forțele speciale ucrainene au arestat un presupus agent rus la un punct de trecere a frontierei cu Ungaria, țară în care bărbatul voia să introducă ilegal informații. Acestea, stocate pe un stick USB, vizau conducerea și personalul serviciului de informații interne ucrainean SBU și al serviciului de informații militare GUR, precum și informații sensibile despre bazele, armele și logistica armatei ucrainene. Stickul urma să fie livrat ambasadei ruse de la ungară Budapesta.

Jurnalistul Szabolcs Panyi, care a relatat despre acest caz pentru portalul Balkan Insight, cercetează de mult timp activitățile de spionaj rusesc în Ungaria. El se teme că Budapesta ar putea deveni centrul spionajului rusesc în cadrul Uniunii Europene.

În prezent, în capitala ungară lucrează peste 50 de diplomați acreditați, în timp ce la Praga, Varșovia și Bratislava, luate împreună, sunt puțin peste 20. „Se știe că mulți agenți lucrează sub acoperirea de diplomați, deoarece se bucură de imunitate, adică nu pot fi urmăriți penal de către autoritățile din țara gazdă”, explică jurnalistul pentru DW. Pe lângă personalul ambasadei Rusiei, de imunitate se bucură și angajații Băncii Internaționale de Investiții (IIB) din Ungaria, care a fost înființată în perioada sovietică.

Sediul central al băncii a fost mutat de la Moscova la Budapesta în urmă cu trei ani. Aceasta înseamnă că banca nu trebuie să se teamă de autoritatea maghiară de supraveghere financiară, de anchete penale sau de instanțe. La momentul anunțării acestei mutări, opoziția maghiară bănuia deja că guvernul de la Budapesta sprijină înfiinţarea unei reţele a KBG. Și nu fără motiv, deoarece șeful IIB, Nikolai Kosov, provine dintr-o familie de spioni get-beget, relatează DW.

Tatăl său a fost rezident KGB la Budapesta, iar mama sa a fost lăudată de agenția de presă rusă TASS ca fiind „unul dintre cei mai remarcabili spioni ai secolului XX”. După invazia Rusiei în Ucraina, țările UE și NATO implicate până atunci în IIB – Bulgaria, România, Cehia și Slovacia – și-au anunțat retragerea din bancă. Ungaria a rămas. În plus, de la începutul agresiunii rusești, toate statele UE au fost pregătite să expulzeze spionii ruși care operează sub acoperire diplomatică. Și în acest caz, excepție a făcut Ungaria. Szabolcs Panyi spune că poate enumera multe cazuri în care serviciile secrete rusești sunt active în Ungaria, iar autoritățile maghiare iau act de acest lucru fără să protesteze.

Un exemplu este fostul europarlamentar al partidului conservator de dreapta Jobbik, Bela Kovacs, supranumit „KGBela”. El a fost denunțat de Oficiul Maghiar pentru Protecția Constituției încă din aprilie 2014, dar a fost acuzat de spionaj în favoarea Rusiei abia în aprilie 2017.

A fost nevoie de opt ani până la pronunțarea unei sentinţe finale. În acest timp, Kovacs a reușit să fugă la Moscova, relatează Panyi într-un interviu acordat DW. Panyi și colegii săi au investigat inclusiv fundalul relațiilor strânse ale guvernului Orban cu Putin. Ziariştii au concluzionat că Moscova a făcut guvernul ungar vulnerabil la șantaj, de pildă prin dependența de combustibilii fosili din Rusia și prin acorduri comune în sectorul energetic, precum și prin extinderea centralei nucleare din Paks cu ajutorul tehnologiei și finanțării rusești.

Citiți mai mult pe DW.com.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed