ANALIZĂ: Peste 3.500 de companii au intrat în insolvenţă în primul semestru din acest an, industria prelucrătoare şi construcţiile fiind domeniile cele mai afectate

”În prima jumătate a anului au intrat în insolvenţă 3.580 companii, aproximativ la acelaşi nivel faţă de semestrul întâi al anului trecut când 3.033 de companii au intrat în insolvenţă. Dintre acestea, 32 companii de impact din România au intrat în insolvenţă în semestrul I 2022, având o valoare cumulată a activelor imobilizate de 965 milioane lei, faţă de 11 companii în aceeaşi perioadă a anului trecut, ce aveau o valoare a activelor imobilizate de 671 milioane lei”, arată o analiză CITR.

În primele trei luni ale anului au intrat în insolvenţă 1.713 companii, iar în cel de-al doilea trimestru au intrat în insolvenţă 1.867 companii.

”Astăzi, România are o nouă legislaţie modernă (Legea nr. 216/2022 modificând şi completând Legea nr. 85/2014), care oferă companiilor în dificultate posibilităţi de restructurare complexe, iar accesarea timpurie a acestor soluţii ajută la evitarea insolvenţei şi la însănătoşirea afacerii”, spun reprezentanţii CITR.

Din cele 6.654 companii de impact, cu active de peste 1 milion de euro identificate în studiul CITR de la finalul anului trecut ca aflându-se în stare de insolvenţă iminentă, doar 32 au intrat în procedură de insolvenţă în prima jumătate a anului 2022.

„Numărul companiilor care intră în procedură de insolvenţă nu s-a schimbat fundamental în ultimii ani, iar numărul companiilor de impact care au intrat în insolvenţă reprezintă un procent nesemnificativ faţă de cele care noi, ca experţi, considerăm că ar avea nevoie de ajutor. Conform studiului CITR de la finalul anului trecut, în România au fost identificate 6.654 companii de impact, cu active de peste 1 milion euro, aflate în stare de insolvenţă iminentă. Dintre acestea, doar 32 au intrat în procedură de insolvenţă în anul 2022, iar asta ne arată în continuare că nu ne îndreptăm către o însănătoşire a mediului economic. Din fericire, acum avem legislaţie nouă care vine în sprijinul întregului mediu de business şi care aduce instrumente de restructurare şi prevenţie timpurie şi încurajăm antreprenorii să apeleze la aceste soluţii. CITR se implică activ în procesul de dezvoltare a unei culturi a prevenţiei în mediul de business”, a spus Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

De peste 10 ani, CITR, liderul pieţei de insolvenţă şi restructurare, studiază companiile de impact în economie, cele cu active de peste 1 milion de euro. În primul semestru al 2022, numărul companiilor de impact aflate în insolvenţă aproape s-a triplat faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, în condiţiile în care semestrul I al 2021 a fost atipic, fără presiuni semnificative asupra afacerilor, datorită măsurilor de sprijin implementate în contextul pandemiei. Multe dintre datoriile scadente la acea perioadă au fost amânate, determinând o acumulare suplimentară de datorii.

Studiile CITR efectuate pe portofoliul propriu de-a lungul anilor arată că 57% dintre companii au amânat cel puţin 3 ani intrarea în insolvenţă, acest lucru având consecinţe negative, cum ar fi scăderea cu peste 50% a cifrei de afaceri şi creşterea cu peste 30% a datoriilor.

”În lipsa unei culturi a prevenţiei în business, mulţi dintre antreprenorii care şi-au declarat insolvenţa au fost împinşi de probleme care au dus la imposibilitatea de continuare a afacerii în condiţii normale”, arată reprezentanţii CITR.

Aceştia observă două evoluţii semnificative a insolvenţelor în 2022: creşterea numărului de companii care îşi declară insolvenţa din domeniul construcţiilor şi din domeniul industriei prelucrătoare. În luna mai, un număr de 551 companii din construcţii au intrat în insolvenţă (în creştere cu 34,72%), iar  din industria prelucrătoare – 339 companii (în creştere cu 6,94%). Sectorul construcţiilor este afectat semnificativ de creşterea preţului materialelor de construcţii şi a carburantului, de creşterea dobânzilor şi de lipsa forţei de muncă.

Industria prelucrătoare este afectată pe fondul creşterii galopante a preţurilor energiei şi carburanţilor, de îngreunarea lanţurilor de aprovizionare, de diminuarea comenzilor şi de creşterea costurilor de finanţare.

La nivelul Uniunii Europene studiile arată că, în general, companiile amână cu 3-4 ani recunoaşterea problemelor şi a stării de insolvenţă, iar majoritatea cazurilor, insolvenţa nu mai poate fi evitată.

CITR este liderul pieţei de insolvenţă şi restructurare din România încă din 2008. Cu o experienţă de peste 20 de ani pe piaţa insolvenţei şi aproape 1.000 de proiecte gestionate de-al lungul timpului, CITR administrează anual un patrimoniu de 1 miliard de euro şi distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor, în misiunea sa de a salva valoarea din companiile româneşti.

Printre companiile de impact din România restructurate sau care se află în proces de restructurare de CITR se numără ROMAERO, CFR Irlu, Cemacon, Flanco, Diverta, Selina (construcţii), Galli Galo sau Oncos (avicole) şi Tektron Braşov (energie).

CITR este o companie Impetum Group, primul grup românesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business din oricare etapă din viaţa unei companii, cu scopul de a contribui la îmbunătăţirea calitativă, la consolidarea mediului economic naţional şi la crearea unui viitor prosper pentru România.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri