AcasăGeneralAndreea NEGRU, Președintele ADAA: “2022 va fi anul anduranței pentru mediul de...

Andreea NEGRU, Președintele ADAA: “2022 va fi anul anduranței pentru mediul de afaceri”

“Dacă anul 2021 a fost anul adaptabilității și al reinventării business-ului pentru mediul de afaceri, 2022 va fi, cu siguranță, anul anduranței în afaceri. Din păcate începutul de an este caracterizat nu de una sau două ci de trei crize: energetică, economică și pandemică, ale căror efecte se răsfrâng asupra oricărei afaceri, indiferent de dimensiune sau obiect de activitate. Este extrem de important ca mediul de afaceri să aibă capacitatea de a rezista acestor probleme, răbdare ca efectele negative să se diminueze o dată cu măsurile pe care autoritățile statului ar trebui să le ia și putere de a optimiza fluxurile de lucru și capitalul. În 2022 va fi testată, practic, reziliența mediului de afaceri și cred că doar antreprenorii creativi, inovatori și pragmatici vor reuși să treacă cu brio această perioadă”, a declarat Andreea NEGRU, președintele Asociației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton- ADAA.

Contextul actual economic nu creioneaza premisele continuării creșterii economice, ci mai degrabă, dezvăluie sincope și disfuncționalități care vor avea efecte negative din punct de vedere economic. Costurile mari de producție pentru materiile prime, creșterea tarifelor de transport și criza din energie au efecte negative importante asupra activitătii companiilor, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii care se văd în imposibilitatea de a achita facturile majorate.

“După o perioadă de revenire timidă la normalitate, în a doua jumătate a anului trecut, mediul de afaceri are din nou de suferit, de această dată din cauza prețurilor crescute la energie și gaze. Dacă la toate acestea se adaugă deprecierea leului și tendința de creștere a dobânzilor, tradusă prin sporirea costului de finanțare, tabloul macroecomonic nu arată așa cum ne-am dori”, a adăugat președintele ADAA. Domnia sa consideră: “Deși perspectivele sunt rezervate la început de an în aceea ce privește afacerile, totuși sunt elemente care indică oportunități de business și tendințe de revenire pe plan mondial cu influență și asupra mediului economic românesc. Cred că antreprenorii autohtoni au maturitatea și anduranța de a-și adapta business-ul la evoluțiile din piață. Fondurile naționale de redresare și reziliență pot reprezenta o gură de oxigen pentru economie. Rămâne de văzut capacitatea de a demara proiecte majore care să pună împreună mediul de afaceri cu cel administrativ”.

La nivelul României, printre vulnerabilitățile anului se numără șocurile inflaționiste generate de majorările la utilități și nu numai, deficitul de cont curent și cel bugetar și, nu în ultimul rând, eventuale mutații pandemice care ar afecta și mai mult economiile lumii.

La nivel european, pandemia a condus la noi restricții în unele țări. Prețurile mai ridicate ale produselor energetice determină o încetinire a economiei zonei euro, această evoluție urmând să se mențină în viitorul apropiat, conform ultimelor estimări ale Băncii Centrale Europene.

Ultimele Articole