Andronescu: Dacă „Spiru Haret” nu se supune legii va fi desfiinţată

„Universitatea trebuie să respecte legea, să organizeze legal programe de studii şi să accepte măsurile pe care le-am propus privind intrarea în legalitate, pentru că deocamdată numai 74 din cele 130 de programe propuse de ei sunt autorizate pentru emiterea de diplome. Dacă nu vor să o facă vom iniţia un proiect legislativ pentru desfiinţarea acestei instituţii, a spus Andronescu la Realitatea TV, în cadrul emisiunii „Stradă, Şcoală şi Spital”.

Pe de altă parte reprezentanţii „Spiru Haret” susţin că toate dioplomele emise sunt valabile. „Noi am respectat legea învăţământului, care nu face diferenţa între învăţământ la distanţă şi zi. Alte hotărâri de guvern nu ne interesează”, afirmă Adrian Păunescu, profesor la Universitatea „Spiru Haret”.

Pe de altă parte, foştii miniştri ai Educaţiei în perioada în care „Spiru Haret” emitea diplome ilegale susţin demersul Ecaterinei Andronescu, însă consideră că diplomele date deja nu ar trebui anulate. „Trecutul este trecut, nu e în totalitate vina candidaţilor, ei erau minţiţi când aplicau la facultate, nu e corect ca ei să suporte toate pagubele. Studenţii de anul viitor nu vor mai pleda că n-au ştiut. Trebuie făcut ceva de acum înainte”, consideră liberalul Cristian Adomniţei.

Şi colegul de partid al Ecaterinei Andronescu, Alexandru Athanasiu, este de aceeaşi părere. „Greşeala responsabililor publici a fost că nu au ştiut să mai reteze din anomalie şi iată la ce cote a ajuns acum”, a adaugat Athanasiu.

Actualul preşedinte al comisiei prezidenţiale pentru educaţie, Mircea Miclea, aprobă şi anularea diplomelor date deja şi susţinerea unui nou examen de licenţă. „Europa este cu ochii pe noi. Asociaţia Universităţilor Europene urmăreşte cu atenţie problema, dacă nu facem ceva toate diplomele româneşti se pot decredibiliza, nu doar câteva mii de documente ilegale emise de o universitate”, a precizat Miclea, care a reiterat ideea că se impune promulgarea unei noi legi a educaţiei care să nu conţină niciun fel de ambiguităţi.

Reforma învăţământului este una dintre temele campaniei „Stradă, Şcoală şi Spital”, iniţiată de grupul Realitatea-Caţavencu. În cadrul acestei campanii, la Realitatea TV a fost inaugurată, duminică, 21 iunie, o serie de emisiuni dedicate educaţiei.

Drumurile şi infrastructura, inclusiv siguranţa cetăţeanului, şcoala şi conţinutul învăţământului, infrastructura de sănătate şi tot sistemul sanitar sunt obligaţii prioritare ale statului faţă de cetăţean. Fără îndeplinirea acestora, statul nu există. Campania „Stradă, Şcoală şi Spital” a grupului Realitatea-Caţavencu analizează conţinutul acestui contract social dintre stat şi cetăţean şi încearcă să-i facă pe politicieni să înţeleagă că aceasta este prioritatea priorităţilor.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed