ANEIR: Statul preseaza deprecierea leului pentru incasari ridicate

Potrivit lui Ionescu, statul depreciaza leul pentru a lua mai multi bani in momentul platii taxelor, pentru ca taxele se platesc in luna octombrie. Impozitele sunt calculate in functie de raportul euro-leu, iar un leu slab inseamna mai multi bani platiti. “Noi nu credem in soliditatea acestui curs, pentru ca statul are interesul de a deprecia leul. In octombrie se platesc darile, in euro, la valoarea cursului din ziua respectiva, asa ca este normal ca ei sa doreasca un leu slab”, a spus Ionescu, citat de NewsIn.

In opinia presedintelui ANEIR, cursul real ar fi intre 3,60 si 3,80 lei pentru un euro, iar actuala depreciere este generata de capitalul speculativ prezent pe piata.

“Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) ar trebui sa lase cursul sa fie reflectat de starea reala a economiei romanesti”, a adaugat Mihai Ionescu.

Totusi, explicatia gasita de Mihai Ionescu pentru deprecierea actuala a leului nu este unanim acceptata de catre oamenii de afaceri. “Ar putea exista o reactie de preintampinare a aprecierii leului din partea Bancii Nationale, deoarece in aceasta perioada exista o mare cerere de leu. Pot sa inteleg ca exista o mica devalorizare a leului, dar nu ca o intelegere intre BNR si Ministerul Finantelor. Poate fi o actiune anticipatorie, o devalorizare mica, dar nu de aici vine deprecierea actuala. Mi-e greu sa cred ca exista o asemenea monstruoasa coalitie intre BNR si Ministerul Finantelor”, a precizat pentru Business Standard Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

In luna octombrie se platesc taxele catre stat si, mai mult, se stabileste cursul de referinta pentru plata facturilor la gaze.

Articolul 218 din Codul Fiscal spune clar acest lucru: “Valoarea in lei a accizelor, a taxei speciale pentru autoturisme/autovehicule si a impozitului la titeiul din productia interna, datorate bugetului de stat, stabilite potrivit prezentului titlu in echivalent euro pe unitatea de masura, se determina prin transformarea sumelor exprimate in echivalent euro la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent. Acest curs se utilizeaza pe toata durata anului urmator”.

Sa vedem insa cum a evoluat leul nostru fata de euro in ultimii ani. La 2 octombrie 2006, Banca Nationala a Romaniei a afisat un curs euro/leu de 3,53. Dupa aceasta perioada, moneda unica europeana a inceput sa scada si nu a mai atins aceasta cotatie pana la finele anului 2006. De exemplu, la sfarsitul anului, la 29 decembrie 2006, BNR-ul cotase euro la 3,38 lei. Cu inca un an in urma, in 2005, moneda europeana era cotata la inceputul lunii octombrie la 3,55 lei. Mai exact, pe 3 octombrie 2005. In acest an, in 2005, cursul euro/leu a avut o evolutie oscilanta.

Anul a inceput cu un leu pus pe apreciere masiva fata de valuta europeana. Numai in luna ianuarie, moneda unica a scazut de la 3,93 lei (maximul anului), la inceputul lunii, pana la 3,75, la 31 ianuarie 2005. Iar leul a continuat sa creasca, sa se aprecieze, astfel incat, la 10 august, valuta din zona euro era cotata de BNR la 3,40 lei, minimul anului.

De aici insa situatia se schimba radical, euro creste, leul se depreciaza si, cu fluctuatiile de rigoare, moneda europeana termina anul la 3,67 lei. In luna octombrie, moneda unica europeana a jonglat intre 3,54 lei, minimul inregistrat pe 4 octombrie, si 3,65, maximul consemnat chiar in ultima zi a lunii. In esenta, leul a consemnat valori mai ridicate in octombrie 2005 si 2006. Ce s-a intamplat in cursul anului curent? In primele trei luni din anul 2007, raportul dintre cele doua valute a fost destul de stabil, evoluand usor in jurul valorii de 3,38.

Dupa aceasta perioada, insa, reincepe cursa de apreciere a leului, astfel incat, la 2 iulie, un euro era cotat la 3,11 lei (minimul anului). Din acest punct, lucrurile iau o cu totul alta turnura si leul incepe sa se deprecieze din nou, astfel incat, la 21 septembrie, raportul dintre cele doua valuate ajunsese la 3,40.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed