Angela Merkel a criticat guvernul american şi pe cel britanic pentru susţinerea pieţelor financiare

0

Şeful autorităţii britanice a serviciilor financiare cere modificarea sistemului de plată al băncilor de investiţii şi al caselor de brokeraj, iar ministrul francez al economiei acuză sistemul de plată bancar, care trebuie reformat.

Europenii văd în criza financiară o confirmare a necesităţii unei intensificări rapide a supravegherii pieţelor, pe care o susţin în faţa Statelor Unite, vinovate, din punctul lor de vedere, că au refuzat mult timp să intervină, în numele liberalismului. Într-un interviu publicat astăzi de cotidianul Muenchner Merkur, cancelarul german Angela Merkel critică guvernele britanic şi american pentru că au susţinut pieţele financiare, care s-au opus unei reglementări mai stricte.

„Pe lângă reglementările naţionale, avem nevoie de mai multe acorduri internaţionale pentru a contracara speculaţiile financiare iresponsabile”, a declarat Merkel. Premierul britanic Gordon Brown a anunţat, sâmbătă, că a cerut guvernului Statelor Unite să ajute Marea Britanie în recuperarea unei datorii de 8 miliarde dolari a băncii americane de investiţii Lehman Brothers declarată falimentară și asta în condiţiile în care, cu numai cîteva zile inainte de faliment, 8 miliarde de dolari au fost transferaţi dintre Londra către sediul din New York al băncii.

Brown a mai anunţat că va face, miercuri, o vizită oficială în Statele Unite pentru a purta discuţii cu bancherii şi autorităţile financiare internaţionale despre actuala criză financiară. În opinia şefului autorităţii britanice a serviciilor financiare, autorităţile de reglementare ar trebui să reanalizeze sistemul de plată al băncilor de investiţii şi al caselor de brokeraj. Tot la capitolul măsuri, ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, a declarat, ieri, că este nevoie și de o reformare a sistemului de plată bancar, marcat de practici perverse.

Miniştrii europeni ai finanţelor au acuzat frecvent creşterea consistentă a salariilor şi a indemnizaţiilor acordate directorilor executivi ai companiilor, deşi măsurile luate de aceştia s-au dovedit a fi de multe ori de rău augur pe pieţele de capital afectate de turbulenţe. Franţa deţine în prezent preşedinţia Uniunii Europene, iar Lagarde va prezida reuniunea miniştrilor de finanţe, din octombrie, ceea ce îi va oferi posibilitatea să aducă în discuţie modificarea sistemului de plăţi din sectorul bancar.