Angela Merkel susţine iniţiativa austriacă de stabilizare a sectorului bancar

0
Angela Merkel susţine iniţiativa austriacă de stabilizare a sectorului bancar

Austria a propus marţi crearea unui pachet de susţinere a instituţiilor financiare de pe pieţele europene emergente şi a cerut Bruxelles-ului să contribuie la proiect. Prima reacţie a venit din Germania: "Stabilitatea financiară din Europa de Est este importantă", a declarat cancelarul Angela Merkel, la o conferinţă de presă comună cu omologul său austriac Werner Faymann. "Ar trebui folosite instrumentele deja exsitente", a spus însă Merkel. FMI şi Uniunea Europeană au susţinut Ungaria, Letonia şi Ucraina cu programe de ajutor de miliarde de dolari.

Criza financiară i-a determinat pe investitori să renunţe la activele de pe pieţele emergente, aşa că băncile străine au devenit singura sursă de creditare pentru companii şi consumatori. Austria, ale cărei bănci sunt puternic expuse la pieţele europene emergente, vrea să formeze o alianţă cu Italia, Germania, Belgia şi Franţa pentru susţinerea sistemului financiar din Europa Centrală şi de Est.

Cele mai mari bănci prezente pe pieţele europene emergente sunt UniCredit (Italia), Erste Bank (Austria), Raiffeisen International (Austria), grupul francez Societe Generale şi banca belgiană KBC. Toate aceste bănci deţin peste 60% din piaţa românească.

Citeşte mai mult despre criza financiară internaţională pe www.lumeaincriza.ro