Ania Caill a fost exclusă din lotul pentru JO de iarnă! „Îmi vine să renunț”

0
11

Într-o conferință de presă ținută ieri la hotelul Hilton din București, schioarea din România clasată cel mai bine în ierarhia mondială, Ania Caill, și managerul ei sportiv, fostul schior Ioan Valeriu Achiriloaie, au povestit cum Federația Română de Schi n-a inclus-o în lista preliminară pentru Jocurile Olimpice de la Beijing, 2022 · Achiriloaie a fost și audiat de Comisia de Disciplină a federației pentru că a contestat lipsa ei printr-o scrisoare deschisă · Caill adaugă că se gândește să se retragă dacă ratează ciclul olimpic.

„Sincer, dacă nu se schimbă ceva, mă gândesc să renunț”. E declarația unei sportive de 25 de ani, 26 la sfârșitul lunii, care se vede, din nou, în situația de a fi ocolită de pe listele preliminare pentru o competiție importantă.

Ania Caill, sportivă crescută în Franța, se apropie de apogeul carierei unui schior. Cea mai bună perioadă, recunoscută de oficialii schiului românesc, este pe la 28-29 de ani. Ea, însă, se confruntă cu noi probleme după ce Federația Română de Schi n-a inclus-o, nici de această dată, în lotul preliminar pentru Jocurile Olimpice.

Cum a aflat de asta? Managerul ei sportiv, Ioan Valeriu Achiriloaie, și el fost schior de Jocuri Olimpice, n-a primit documentul pe care l-au primit restul sportivilor.

Apoi, a trimis o scrisoare deschisă către COSR, către Federație, în care argumenta că situația este una anormală. Federația nu a răspuns. Mai mult, chiar ieri, comisia de disciplină l-a audiat și l-ar putea sancționa – a rămas în pronunțare – pentru scrisoare.

În spatele conflictului mai sunt două momente în care Ania Caill a fost inclusă în ultima clipă pe lista pentru competiții importante. Ea a fost ocolită, inițial, și de pe listele pentru JO Pyeongchang 2018 și CM 2021 de la Cortina D’Ampezzo, însă a fost primită în ultima clipă.

Acum, neavând vreun motiv oficial pentru care n-a fost inclusă, ea și managerul sportiv Ioan Valeriu Achiriloaie au primit două motive „pe surse”:

  • „E prea în vârstă, trebuie să lăsăm sportivi mai tineri”;
  • A terminat pe locul 30 la Cortina D’Ampezzo.

Locul 30, accidentată, la 4,77s de aur

„N-ar trebui să fie un motiv”, menționează Ioan Achiriloaie, care tocmai a luat examenul de antrenor în Germania și punctează că mai are de îndeplinit o formalitate pentru a fi antrenor și în acte, nu doar manager sportiv ca până acum.

Unu, „nivelul competiției a fost unul incredibil. Iar ea a terminat la 4,77 secunde față de liderul Corinne Sutter (Elveția)”, spune Achiriloaie.

Doi, sportiva a participat accidentată. „A avut fisură de disc. Am ajuns la o clinică din zonă și ni s-a spus că are acea fisură de disc, dar, cu toate acestea, a participat”, adaugă el.

Achiriloaie a completat: „M-am întâlnit cu cineva la federație, azi. Mi-a recunoscut că nu e alta mai bună, dar problema lor e că a ieșit pe 30 la Cupa Mondială. Din 30. N-a găsit și ea o filipineză pe care s-o bată? Ei nu înțeleg că aici nu e o probă tehnică, e o probă de viteză. Ca să înțeleagă și cine e mai mult cu fotbalul, aici e Champions League-ul”.

Noi suntem acum la nivel de optimi Champions League. Însă, cu un rezultat mai bun, putem ajunge în sferturile de finală
Ioan Valeriu Achiriloaie, manager sportiv, antrenorul Aniei Caill

„Coborârea e ca Formula 1”

Ania Caill s-a declarat deznădăjduită. „Vreau să mă lase să concurez. Nu cerem bani de la Federație, doar să concurez. Mulți îmi spun că am fost naivă că am ales România. Dar nu e așa. A fost și dorința mea, a familiei mele. Dorința bunicii mele, care a murit în pandemie”, a completat schioarea.

Am fost mereu mai mult româncă decât franțuzoaică. N-am vrut să renunț la România, m-am zbătut pentru asta
Ania Caill

Caill spune că în fiecare toamnă, când în mod normal ar trebui să fie pe ultima sută cu pregătirea, ultimul sprint, ea pierde câteva procente din pregătire „pentru că stau. Fiindcă acum e chiar perioada unde se lucrează la ultimele mici detalii. Sezonul începe într-o lună și jumătate”.

„Coborârea este mult mai periculoasă decât probele tehnice. Aș putea să o compar cu o cursă de Formula 1”, adaugă ea. „E periculoasă, au murit oameni în proba asta”, întărește și Achiriloaie.

40-50.000 euroo costă un sezon pe Ania Caill

Caill se antrenează, în Austria, și cu lotul național de băieți al SUA. „Mai uit de problemele din România”, afirmă ea.